Overslaan en naar de inhoud gaan

Soorten rozen

Geen bloem met een rijkere geschiedenis dan de roos. Doorheen de tijd werd de zoete, bedwelmende geur van de roos gelinkt aan de liefde. Ook in jouw tuin misstaan deze romantische bloeiers niet.

Veelzijdige rozen

Rozen zijn er in alle mogelijke groeivarianten. Iedereen kent ze als struik en als rijkelijk bloeiende klim- en leiplant, eventueel nog als stam- en treurrozen. Sinds enkele jaren en met dank aan nieuwe selecties maken ze ook volop opgang als gemakkelijke en tegelijk bloeiende bodembedekker. Klim- en leirozen blijven een vaste waarde. Geur- en plantkwaliteiten maken rozelaars terug populair. 

Altijd te planten

Rozen die in pot zijn gekweekt, kan je het hele jaar door planten (als het niet vriest). Rozen die met kale wortels worden geleverd, plant je best in het vroege voorjaar of late najaar.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Wegwijs in rozen

Bodembedekkende rozen

‘Green Snake’, een rankende roos die zich plat tegen de grond gedrukt houdt en bloeit met zuiver witte sterk geurende enkele bloemen in dichte trossen. ‘Petit Serpent’ is beperkter in groeikracht en bloeit met crèmewitte bloemen. ‘Snow Star’ bloeit met kleine witte bloempjes, maar houdt op erg bekoorlijke wijze zijn rode bottels erg lang aan in de winter. 

Botanische rozen

Rozen die ooit spontaan ontstonden, dus puur natuurlijk zijn. Hun bloemen getuigen van eenvoud, maar gaan voor massa en dat in mei en juni, sommige geven nog een herbloei later op het seizoen. Vaak volgt nog prachtige bottels.

 • Rosa canina, hondsroos met witroze bloemen, zachtgeurend naar verse appels.
 • Rosa gallica, Gallische roos of apothekersroos. Ideaal voor gebruik van (geurende) bloemblaadjes.
 • Rosa hugonis, goudroos, al in mei bloeiende roos met citroengele bloemen. 

Engelse rozen of David Austinrozen

Combineren uitzicht en kleur van oude rozen aan het doorbloeiend karakter van nieuwe variëteiten.

 • ‘Geoff Hamilton’, mooi bolvormige zachtroze bloemen, geurend en ziekteresistent.
 • ‘Heritage’, zeer gevulde lichtroze bloem, sterk geurend.

Grootbloemige theehybriden

Met in regel telkens een bloem per stengel en daardoor ideale snijrozen.

 • ‘Madame A. Meiland’, meest geliefde roos ter wereld; diep kanariegeel met roze tot karmijnrode randen.
 • ‘Pascali’, mooie witte roos, ongevoelig voor regen.
 • ‘Terracotta’, roodbruine bloemen, licht geurend. 

Klim-, lei- en liaanrozen

Liaanrozen of ramblers nestelen zich in boomkruinen door middel van doornen die zich als haakjes aan takken hechten. Klim- en leirozen zijn eerder beperkt in hoogte, ze groeien zelden hoger dan drie meter.

 • ‘New Dawn’, best gekende klimroos, zachtroze uitbundige bloei in juni – juli, later bescheiden herbloei.
 • ‘Eilike', ideale klimroos tegen een muur of over een pergola, halfgevulde licht roze en vooral geurende bloemen. Herbloeiend.
 • ‘Guirlande d’Amour’, veelheid aan kleine, dubbele helderwitte bloemen. Geurend en doorbloeiend. 

Heesterrozen

Bij de heesterrozen heel wat herbloeiende rozelaars. Zo de moderne heesterrozen en de Mosschatahybriden, maar ook oude Bourbonrozen, Portlandrozen, Chinese rozen en remontanthybriden. Eénmaal bloeiende rozen hebben echter ook grote bekoorlijkheid, want bijzonder van stijl!

 • ‘Pierre de Ronsard’, moderne heesterroos, volop gevulde en geurende bloemen, wit met lichtroos hart. Ook als klimroos gebruikt.
 • ‘Complicata’, grote enkelvoudige bloem, dieproze met een wit hart, geurend. Overhangende twijgen.
 • ‘Mutabilis’, de bloemen verkleuren van zacht ambergeel, over koperroze tot karmijn. Niet overal even winterhard. 

Andere aanraders

 • R. ‘Viridiflora’, roos met alleen maar groene bloemblaadjes; Ze bloeit onopvallend, maar daardoor net opvallend van juni tot oktober.
 • R. sericea subsp. omeiensis forma pteracantha, rozelaar met helderrode, doorschijnende doornen. Daarmee ook zonder zijn kleine witte bloemen en rode bottels een absolute blikvanger. Plant deze roos zodanig dat de zon er van achter kan doorschijnen.