Overslaan en naar de inhoud gaan

Droogtepreventie: tips en oplossingen

Laat je tuin niet verwoesten door droogte en/of hitte. Tuinaannemers zijn specialisten in plantverzorging en hebben voor zowat elk probleem een oplossing. Geen zorgen: je hoeft er je tuin niet voor onderste boven te zetten. Tuinaannemers sturen jouw tuin bij met een frisse opkikker waar je zelf ook blij van wordt!

Geen droog en geel gazon

Met een zogenaamde wetting agent of waterverdeler zorgt je tuinaannemer ervoor dat elke druppel water die je sproeit (maar ook het regenwater dat nog wel eens komt aanwaaien) gemakkelijk tot in de wortelzone doordringt. Het blijft er opgeslagen zodat het gazon het in alle rust kan opnemen en terug groen kleurt. Is het gazon toch al geel gekleurd?

Een wetting agent, gevolgd door een flinke gietbeurt, herstelt het gras snel terug. Voor gazon waar echt hoge eisen aan worden gesteld, suggereert je tuinaannemer mogelijk ineens een extra bemesting.

Bron bij afbeelding: Wetting agent of waterverdeler - Bron: ICL Paul Dupas

Een wetting agent, gevolgd door een flinke gietbeurt, herstelt het gras snel terug.

Druppels tegen droogte

Een irrigatiesysteem moet niet altijd ingegraven worden. Je tuinaannemer kan -met respect voor planten- druppeldarmen en andere waterhulpjes door borders laten slingeren en zelfs je moestuin voorzien van een bewaterinsgsysteem.

Aan jou om te beslissen of je het in- en uitschakelen manueel of geautomatiseerd laat verkopen, eventueel zelfs aangestuurd door een droogtesensor.

Bron bij afbeelding: Bovengrondse druppeldarmen - Bron beeld: Günther Van Hulle

Watersponsjes tackelen droogte

Waterbufferende gelkorrels of polymeren hebben enkel effect als ze ondergewerkt zijn in de grond. In een bestaande tuin kan dat maar moeilijk. Toch slagen creatieve tuinaannemers erin om met deze ‘watersponsjes’ hagen, struiken en bomen te beschermen tegen droogte. Hij mengt ze met compost en combineert het met een druppeldarm die hij rond jouw meest gevoelige planten legt.

De combinatie van compost, watersponsjes en druppeldarm houden de wortelzone koel en zorgen ervoor dat de plant in alle comfort het water kan opnemen.

Toch slagen creatieve tuinaannemers erin om met deze ‘watersponsjes’ hagen, struiken en bomen te beschermen tegen droogte.

Droogtepreventie in je tuin

Droogte geen spelbreker bij nieuw groen

Planten die dit of vorig jaar een nieuwe plek in jouw tuin kregen, hebben een te korte wortel om ver op zoek te gaan naar vocht. Ze willen liefst druppelsgewijs water krijgen. Je tuinaannemer kan daarvoor zorgen met een combinatie van compost, watersponsjes en druppeldam, maar ook door rond de nieuwe planten waterzakken of waterkussens te leggen. Druppel per druppel laten ze de emmers water die in hun binnenste zitten, langzaam doorstromen naar de planten. Hun wortels hebben op die manier nooit last van droogte, hoe erg de zon ook brandt.

Bron bij afbeelding: Waterzakken of waterkussens - Bron: Günther Van Hulle

Je tuinaannemer kan daarvoor zorgen met een combinatie van compost, watersponsjes en druppeldam, maar ook door rond de nieuwe planten waterzakken of waterkussens te leggen.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Meststof maakt sterk tegen droogte

Heel wat planten beschermen zichzelf tegen droogte. Ze sluiten hun huidmondjes of maken hun bladeren extra klein door ze op te krullen of slap te laten hangen. Het brengt hen echter in een stresstoestand.

Met een natuurlijke meststof die ze over de planten nevelen, maken tuinaannemers de planten sterk tegen dit soort stresstoestanden en voorkomen ze ineens extreme verdamping door droge lucht en brandende zon. Het water dat de planten uit de grond opnemen, blijft dus beter in hun stengels, bladeren en bloemen en zorgt ervoor dat ze mooi en gezond blijven en je tuin gevuld blijft met een heerlijk parfum.

Droogtepreventie bij plantenborders