Overslaan en naar de inhoud gaan

Deskundig bomen snoeien: tips, voorwaarden en technieken

Bomen snoeien is in de natuur meestal niet nodig. Maar om zeker te zijn van een fraaie boom in je tuin, laat je hem best af en toe snoeien. Bomen snoeien moet met de nodige voorzichtigheid gebeuren. Een verkeerd afgezaagde tak kan grote gevolgen hebben. Bovendien is het snoeien van bomen een gevaarlijke klus. Zeker het snoeien van hoge bomen laat je best over aan een professional zoals een boomverzorger.

Wanneer moet je een boom laten snoeien

Bomen snoeien kan nodig zijn, bv om te zorgen dat je onder de boom door kan rijden. Het opkronen van bomen gebeurt wanneer de boom nog jong is, in de jeugd- en begeleidingssnoei. Bij volwassen bomen kan een onderhoudssnoei toegepast worden wanneer dat echt nodig is. Vorm- of leibomen moeten dan weer veel regelmatiger gesnoeid worden. De boomverzorger kan je adviseren over de noodzaak om te snoeien, de beste periode om dat te doen en den manier waarop dat moet gebeuren.

Opkronen van bomen

Je boomverzorger zorgt voor het snoeiafval

Je boomverzorger kan bovendien ook zorgen voor het snoeiafval. Het kan ter plaatse verhakseld worden of je kan vragen om het snoeiafval af te voeren.

De boomverzorger kan je adviseren over de noodzaak om te snoeien, de beste periode om dat te doen en den manier waarop dat moet gebeuren.

Welke vergunningen heb je nodig voor het snoeien van bomen?

In principe heb je voor bomen snoeien geen vergunning nodig. In sommige gemeenten moet je voor het inkorten van alle gesteltakken wel over een vergunning beschikken. Twijfel je, dan kan je altijd bij een boomverzorger of bij het gemeentehuis informeren.

Vind een tuinaannemer in je buurt.