Overslaan en naar de inhoud gaan

Moderne tuinen: tijdloze compositie

Tevreden over eerdere werken in zijn tuin maakte de eigenaar van een perceel in Gentbrugge opnieuw een afspraak met tuinaannemer Wesley Moens voor een make-over van de voor-, zij- en achtertuin. Zijn wens was een strakke en moderne tuin die minimaal onderhoud vereist en liefst gecombineerd wordt met donkere kleuren. Ook moest Wesley een plaats voorzien voor enkele artistieke naaktbeelden in de tuin.

In de voortuin vertaalde Wesley de wensen van zijn klant naar een formeel grondplan waarin verharding en lage beplanting elkaar ritmisch afwisselen. Smalle stroken in donker beton versterken de dieptelijn en tonen de weg naar de voordeur. Langszij plaatste Wesley een rustig oplopende wand in steenkorven die de eenheid in de voortuin nog versterkt. Een halfhoge taxushaag en een ranke ginkgo biloba geven groen volume in de hoogte.

De inox brievenbus die met steenstrips is omkleed is van eigen makelij en legt de link met de achtertuin, waar voor de aankleding van de verhoogde vijverfilterzone eenzelfde materiaal is gebruikt. Qua verlichting telt de voortuin een kunstig weggewerkte ledstrip in de brievenbus en enkele richtpaaltjes die bij valavond de weg naar de voordeur wijzen. Voor de verharding naar de garage en in de achtertuin koos Wesley voor duurzame polybeton. In de achtertuin ligt een strak en gezond grasperk dat op regelmatige tijden het bezoek krijgt van een robotmaaier. Het aantal verschillende plantensoorten in deze tuin is bewust beperkt gehouden. Zo vinden we langszij en tussen de halfhoge taxushagen vlakken van onderhoudsvriendelijke bodembedekkers en sierheesters die jaarrond weten te bekoren.

Achter de woning ligt een ruim terras in polybeton. De stammen van vier amberbomen (Liquidambar styraciflua 'Worplesdon’) rijzen op uit het terras en geven met hun decoratieve bladerdek een groene hemel aan de tuin. In het najaar staan ze met hun herfstkleuren garant voor een prachtig palet van geel, rood en bruin. Grenzend aan het terras kregen de eigenaars een kunstige barbecue uit steenkorven en een strakke waterpartij met klaterende waterval die het perfecte decor vormt voor een kunstwerk. Het lineaire sobere karakter van de voortuin vindt herhaling in de stapstenen naar de ruime berging en knusse verzonken zithoek. Achterin de tuin maakte Wesley een strakke compositie van witbloeiende hortensia’s, geleide amberbomen en taxuszuilen om het storende zicht op de gemeenschappelijke houten tuinmuur te maskeren. De tuineigenaars kozen ook voor een volautomatisch lichtplan zodat laat buiten tafelen steeds in een feeërieke setting kan gebeuren. Een uitgekiende beregeningsinstallatie en enkele jaarlijkse snoeibeurten van de tuinaannemer zorgen er voor dat men hier in alle rust en onbekommerd kan genieten van tuin en tuinkunst.

 

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Een tijdloze compositie
Een tijdloze compositie
Een tijdloze compositie
Een tijdloze compositie