Overslaan en naar de inhoud gaan

Groene tuin in de duinen: tips en inspiratie

Al lang verlangden de opdrachtgevers naar een eigen plekje aan zee. Na jaren vruchteloos zoeken vonden ze een gepast perceel in de duinen. Maar wie duinen zegt, zegt zand. En op een arme zandgrond een frisgroene tuin creëren vraagt een professionele aanpak. Tuinaannemer Rik Logghe doorstond met glans deze uitdaging.

Kustbestendige beplanting

Vooraan kunnen bezoekers hun wagen parkeren op het ruime en stevige grasvlak naast de woning. Rik koos vaste planten die perfect het harde kustklimaat kunnen weerstaan. In de voortuin omsloot hij een border met wuivend helmgras met hagen van olijfwilg die weinig snoeiwerk vragen.

Belangrijk voor de eigenaars was dat ze zowel voor als achter de woning gezellig konden tafelen in openlucht. Als verharding voor de terrassen en verbindingspaden kon Rik beschikken over blauwe hardsteen die in een vorig leven al uitgebreid zijn degelijkheid had bewezen want de tegels dienden jarenlang als speelplaats voor hinkelende en knikkerende kinderen uit de buurt. Een breed pad langs de woning leidt naar twee terrassen die symmetrisch links en rechts in een oksel van de woning liggen.

Telkens bieden enkele strak geschoren liguster haagblokken ruggensteun en Rik effende het hellende grasperk zodat de eigenaars gemakkelijk een plaatsje vinden voor hun ligstoelen. Langszij daalt het graspad nog af naar een lager niveau achteraan in de tuin, waar een dubbele rij leilindes de achterliggende gebouwen camoufleert en tevens een koele promenade biedt aan de eigenaars. Een centrale uitsnijding in de halfhoge omringende ligusterhaag geeft extra diepte aan de tuin en nodigt via enkele treden uit om te rusten op een bankje in de schaduw.

Enkele solitaire bomen, die Rik stevig aansnoerde om de felle zeewind te trotseren, kregen aan hun voet het gezelschap van een grondspot. Wanneer bij valavond de grillige takken worden opgelicht, kan de sfeer niet meer stuk.

Rust en geborgenheid

Tegen de zijgevels mogen de witte bloemen van een klimhortensia de zon opzoeken. Twee leiappels versterken nog het authentieke karakter van de woning en bieden in het najaar de eigenaars een appeltje voor de dorst. Enkele keren per jaar geeft de tuinaannemer met de snoeischaar en een juiste bemesting de tuin een verjongingskuur. Wanneer de hoge leibomen een stevig geraamte hebben, mogen de ondersteunende bamboestokken worden verwijderd. Ook kennissen en vrienden van het gezin genieten graag van de rust en de geborgenheid van deze tuin. En bij een koel glaasje cava nog een eigen druifje meepikken van op het terras, wie kan daaraan weerstaan?

 

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Een groene tuin in de duinen
Een groene tuin in de duinen
Een groene tuin in de duinen
Een groene tuin in de duinen
Een groene tuin in de duinen