Overslaan en naar de inhoud gaan

Robuuste tuin met speelse twist

In 2010 gingen de eigenaars van een groot perceel in Jabbeke te rade bij tuinaannemer Bart Monbaliu. Hun statige hoeve was al herbouwd, maar miste rondom grandeur en speelsheid. Bart legde hen een tijdloos en oerdegelijk ontwerp voor dat hij kruidde met enkele speelse elementen. De blikvanger in deze tuin is een organisch gevormde zwemvijver die zich tussen de graszoden strekt en plooit.

Een voor- en zijtuin die de garage goed bereikbaar maken

Belangrijk voor de bewoners is dat zowel de garage als de achterliggende stallingen goed bereikbaar zijn. In de voor- en zijtuin neemt de ruime oprit in kasseien dan ook een prominente plaats in. Bart legde zeer vakkundig een kleiklinkerpad tussen wintergroene wolken van buxus, hulst en taxus tot aan de voordeur en liet het dan sierlijk om de woning draaien. Tegen het grasperk aan geven lage en hoge wintergroene hagen structuur en geborgenheid aan de voortuin die Bart verder aanvulde met voorjaarsbloeiers en sierheesters.

Een achtertuin met omsloten karakter

Achter de woning gaf Bart de eigenaars een ruim terras in Belgische blauwe hardsteen met een prachtig zicht op een druppelvormige zwemvijver. Deze geeft tevens een dieper perspectief aan de tuin en nodigt vanop een hardhouten vlonder steeds uit tot een verfrissende duik in het natuurlijke water. Bij de aanleg van de gemetselde en met liner bezette zwemvijver moest Bart rekening houden met een hoge grondwaterstand. Dat loste hij op met een uitgebreid drainagesysteem. In een bocht van de zwemvijver kwijt gele lis (Iris pseudacorus) zich uitstekend van haar taak: het water helder en gezond houden. Door enkele centimeters onder de waterlijn een krachtig ultrasoon toestel te plaatsen gaf Bart ook algen geen kans. De perfect gesnoeide golvende beukenhagen en lage en hoge borders van siergrassen en heesters geven de tuin een omsloten karakter.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Knipoog naar de omliggende weides en bossen

Toch liet Bart de eigenaars in zijn ontwerp tal van speelse blikken toe naar de omliggende weides en bossen. Zowel gazon als omliggende beplanting kregen een automatische beregening toegemeten. Subtiel weggewerkt in het groen plaatste Bart ook accent- en sfeerverlichting. Het professionele snoeiwerk en het bijmesten van gazon en beplanting laten de bewoners aan hem over. Bart, op zijn beurt, beloont hen met een piekfijne tuin zodat de bewoners in hun schaarse vrijetijd zorgeloos en jaarrond van het buitenleven kunnen proeven.

 

HIGHLIGHT:
‘Onze tuin is een groene batterij: hier kunnen we ons zowel ontladen als heropladen!’

Moderne tuin