Overslaan en naar de inhoud gaan

Als het bos je warm omarmt

Toen door de heraanleg van hun straat de parkeerplaatsen voor de deur verdwenen, kon een reactie van de eigenaars niet uitblijven. Ze vroegen aan tuinaannemer Philippe Haseldonckx om in de voortuin voldoende parkeerruimte te voorzien. In eenzelfde beweging gaf hij ook de zij- en achtertuin een grondige opfrisbeurt.

Rustige voortuin

Door de doordachte combinatie van lage hagen, siergrassen en vormsnoei in de voortuin creëerde Philippe een rustige, groene omgeving die alle ruimte biedt om te parkeren en te manoeuvreren. Als ondergrond kozen de bewoners voor een zachtgrijze, waterdoorlatende grindlaag. Hoge vormgesnoeide bomen op stam markeren haast achteloos de diverse parkeerplaatsen. Hun kruinen zitten stevig vervat in metalen structuren die het onderhoud vergemakkelijken.

Bij de aanleg van de achtertuin baseerde Philippe zich op enkele kostbare en gekoesterde ‘oudjes’. Een omvangrijke magnolia en een donkerbladige sierkers bieden beschutting en schaduw aan het hardhouten bijgebouw achter de woning. Lage wintergroene hagen omkaderen het nieuwe hardstenen terras achter de woning. Van daaruit strekt een breed diepgroen grasperk zich tot achterin de tuin.

Parktuin allures

Langszij herschikte Philippe de bestaande beplanting tot organische groenvormen die de tuin een gezonde dynamiek geven. Waar nodig vulde hij de beplanting aan met vormgesnoeide beukmassieven, rododendrons en paplaurier. Zo kreeg de achtertuin de allures van een parktuin die perfect aansluit op de achterliggende bossen. Voor de kinderen is het er heerlijk ravotten, maar ook de ouders vinden er rust en geborgenheid.

Tijdens de werkzaamheden plaatste Philippe achterin de tuin een diepe grondwaterput. Zo beschikken de bewoners steeds over voldoende water om de planten te besproeien. Dat niet alleen de familie zich goed voelt in de hernieuwde tuin, bevestigen de vele nestkastjes aan de bomen. In haast elk kastje piept een gevleugelde bewoner.

Deze tuin won brons in de categorie 'groot' in de wedstrijd van de 'Vlaamse tuinaannemer 2018-2019'.

Vind een tuinaannemer in je buurt.