Overslaan en naar de inhoud gaan

Een kleine tuin inrichten

Wie weinig plaats heeft, moet slim zijn. Met een goed doordacht tuinontwerp lijkt zelfs de kleinste stadstuin een groen paradijsje. Een kleine tuin aanleggen is voor je tuinaannemer geen probleem. Hij weet perfect hoe je een tuin optisch groter doet lijken en welke planten je tuintje niet zullen overwoekeren. Wil je ondanks de kleine oppervlakte toch ook graag genieten van een boom in je tuin? Dan kan een boomverzorger je zeker helpen met een doordachte plantenkeuze en plantplek.

Hou het simpel in een kleine tuin

Een mengelmoes van stijlen lijkt in kleine tuinen snel rommelig. Houd het sober en kies voor één stijl. Beperk de variatie aan planten en bloemen. Heb je graag een terras of pad in je tuin? Ga dan in je tuinontwerp voor één of twee verschillende materialen. Laat deze materialen ook op andere plaatsen in je tuin terug komen. Dat zorgt voor rust in je tuinontwerp.

Een kleine tuin in richten
Een kleine tuin in richten

Kies planten die het hele jaar door iets bieden

In kleine tuinen heb je niet veel plaats voor veel planten. Kies dus voor planten die het hele jaar door iets te bieden hebben, bijvoorbeeld een boom met gekleurd herfstblad, mooie bloesems en een opvallende schors. Je tuin ziet er dan in elk seizoen wat anders uit.

Je tuinaannemer kent het assortiment aan planten door en door en kan je zeker bijstaan in je keuze. Hij weet ook hoe groot je bomen of struiken zullen worden. Zo voorkom je dat die schattige blauwe ceder over enkele jaren je tuin overneemt.

Onderhoudsvriendelijke tuin

Onderhoudsvriendelijke tuin

Laat je kleine tuin groter lijken

De basis van een mooie kleine tuin is een doordacht tuinontwerp waarbij de ruimte optimaal benut wordt. Met enkele slimme trucjes kan je tuinaannemer je tuin optisch groter doen lijken.

Door donkere planten zoals klimop achteraan in de tuin te zetten, creëer je meer diepte. Lichtkleurige planten achteraan zorgen dan weer voor breedte. Grote, langwerpige terrastegels of –planken laten je je tuin langer of breder lijken, afhankelijk van hoe je ze legt. Een langgerekte vijver die vooraan wat breder is, geeft een gevoel van diepte. Ook je tuinmuren kan je inzetten in kleine tuinen. Een grote spiegel zorgt voor de illusie van ruimte en diepte. 

Graag nog wat extra inspiratie? Kijk dan eens bij de tuinideeën. Daar vind je tal van voorbeelden van kleine tuinen.

Laat je kleine tuin groter lijken

Vind een tuinaannemer in je buurt.