Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadstuin: elke centimeter van goudwaarde

Slechts 150 vierkante meter telt deze lange en smalle achtertuin in Hasselt die bij het bezoek van tuinaannemer Eef Coolen enkel bestond uit een aftands grasperk. De eigenaars wensten een maximale groenbeleving, gekoppeld aan de luxe van een zonneterras aan huis én een extra loungeterras, als het even kon. Eef toverde op de kleine ruimte en schonk hen zelfs een vijvertje als surplus.

Wie zigzagt legt meer afstand af

Wie zigzagt, legt meer afstand af. Dat principe hanteerde Eef optimaal bij de aanleg van deze tuin. Vanaf het ruime hoofdterras creëerde ze een zwevend vlonderpad dat zich als een bliksemschicht doorheen de gevarieerde beplanting beweegt. Afwisselend werkte ze met metalen rasters en houten lattenwerk.

Moderne tuin

Maximale groenbeleving

Bodembedekkende planten kruipen subtiel onder het pad door zodat er een maximale groenbeleving ontstaat. Halverwege wenkt een eerste rustpunt: een stemmig loungeterras in hardhouten planken. Hier is het heerlijk toeven wanneer de zon haar laagste punt bereikt. Even verderop ligt een vijvertje, half verscholen onder een prachtige esdoorn. Het pad bereikt zijn eindpunt aan een bestaand tuinhuis.

Een spel van licht en schaduw

Tussen al het weelderige groen kronkelt nog een tweede pad in stapstenen dat je subtiel van links naar rechts doorheen de tuin voert. Opvallend zijn ook de verticale houten palen die speels de verschillende zones in de tuin aangeven en toch het uitzicht niet verstoren. Eenzelfde dynamiek geven de op de erfgrens geplaatste wanden uit cortenstaal die Eef afwisselde met groenblijvende haagjes. Even erboven prijkt een meerstammige boom met zijn sierlijke bladeren die zorgen voor een spel van licht en schaduw.

De eigenaars tonen zich meer dan tevreden met hun gevarieerde, groene tuin die fel in trek is bij bijen en vlinders. Ook kikkers hebben hun weg naar het vijvertje al gevonden. En elke wandeling doorheen de tuin streelt hun zintuigen, keer op keer.

Als elke centimeter goudwaarde krijgt
Als elke centimeter goudwaarde krijgt
Als elke centimeter goudwaarde krijgt
Als elke centimeter goudwaarde krijgt
Als elke centimeter goudwaarde krijgt
Als elke centimeter goudwaarde krijgt
Als elke centimeter goudwaarde krijgt