Overslaan en naar de inhoud gaan

Mijn stoeltje staat altijd in de zon

In 2010 moest tuinaannemer Frederic Charlier met zijn team wel vaak langs bij de dokter. Niet dat vrouw en kinderen zich ongerust hoefden te maken, maar een gezondheidswandeling was het nu ook weer niet… 

Een stadstuin aanleggen, geen sinecure

Een stadstuin aanleggen in hartje Brussel is geen sinecure. Het parkeerprobleem is nog het minste van de zorgen. Daarvoor zijn er vergunningen. Maar dan komt het echte werk: het volledige wensenpakket van de eigenaars moet langs de voordeur binnen. Zonder kruiwagen!

Frederic kon kiezen uit twee parcours: via de wachtzaal (vijf treden dalen, dan door een smal gangetje langs de wasplaats) of via de eerste verdieping (dertien treden op en dan weer zeventien treden af). Da’s even zwoegen, maar de dokter zei dat het gezond was! Gelukkig schermde Frederic alle trappen, hoeken, deuren en vloeren goed af. Geen enkel spoor liet hij na en het resultaat overtrof de wildste verwachtingen. De dokter en zijn patiënten ervaren nu de rust van een meterslange verhoogde waterpartij, maar vanuit de bovengelegen woonkamer hebben de eigenaars nog zicht op een tweede vijvergedeelte, dat schuil gaat achter een heuveltje met siergrassen. De patiënten in de dokterspraktijk krijgen dus niet alles te zien…

Een terras voor elk stukje zon

Kriskras duiken her en der hardhouten zitelementen op. Sommige strooien zelfs met licht in de duisternis. De eigenaars hoeven nooit nog met een tuinstoel te sleuren. Altijd hebben ze wel een plekje in de zon. Op het hardstenen terras aan de woning is het heerlijk om samen met het gezin of met vrienden te eten met op de achtergrond het zachte ruisen van bamboe of het vrolijke gekwetter van vogels in het nabije park.

Eilandjes van siergrassen lokken de eigenaars langs het dolomieten pad dieper de tuin in waar ze dankzij Frederic lente, zomer, herfst en winter genieten van een uitgebalanceerde bloemenpracht: een bonte verzameling sieruien (Allium ‘Purple Sensation’), frisse hortensia’s , subtiele herfstanemonen… Het ronde kunstwerk kreeg een nieuw stekje in de buurt van twee sierlijke berken. Die hield Frederic overeind, want ze pasten wonderwel in de nieuwe setting.

Enkele hamamelissen doorbreken kleurrijk de meest eentonige winter en de hoge leiperen barricaderen al te nieuwsgierige blikken als de bewoners zich ’s avonds knus op een bankje nestelen in hun eigen verborgen groene plekje midden in een drukke stad. 

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Mijn stoeltje staat altijd in de zon
Mijn stoeltje staat altijd in de zon
Mijn stoeltje staat altijd in de zon
Mijn stoeltje staat altijd in de zon
Mijn stoeltje staat altijd in de zon
Mijn stoeltje staat altijd in de zon