Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadstuin: eeuwenoud pareltje in de stad

Sint-Truiden kent een rijke culturele geschiedenis en in de binnenstad zijn daar nog enkele architecturale pareltjes van terug te vinden. Tuinaannemer Guy Janssens kreeg de kans om de ommuurde binnentuin van een zestiende-eeuws huis in vakwerkbouw in een ‘nieuw’ kleedje te steken. In samenspraak met de eigenaar kon hij dat realiseren vooraleer de woning volledig was gerestaureerd.

Links: geraamte van rozen (Rosa ‘Guirlande d’Amour’ en Rosa ‘Bouquet Parfait’) met eronder Geranium macrorrhizum ‘Spessart’ als bodembedekker

Dat de tuin omgeven is door hoge muren en enkel bereikbaar via het middeleeuwse pand maande Guy aan tot enige voorzichtigheid tijdens de werkzaamheden. Ook bij de voorbereidende grondwerken toonde hij zich als goede huisvader door de afgegraven grond niet te laten afvoeren, maar te stockeren in containers voor later archeologisch onderzoek.

Achteraan: Oude, geknotte plataan (Platanus x acerifolia)

Half verzonken achtertuin

De achtertuin ligt half verzonken tegen de woning aan. Op het gelijkvloerse niveau legde Guy een terras in granieten megategels op tegeldragers. De minder charmante hoge bakstenen gevel van de buren verborg hij deels achter enkele leiperen. Aan hun voet nestelen zich de intens blauwe bloemen van kattenkruid. Waar ooit de oorspronkelijke trap naar de hogergelegen achtertuin stond, plaatste Guy een moderne metalen trap. Van daaruit legde hij een grindpad in een sierlijke boog naar een oude, geknotte plataan. Brede buxuswolken en lage siergrassen zijn er de groene metgezellen langs het pad.

Leiperen (Pyrus communis ‘Doyenne du Comice’) met aan hun voeten Kattenkruid (Nepeta x faassenii ‘Dropmore’)

Een bloeiende zomer

In het voorjaar steken goudgele narcissen de kop op tussen de siergrassen. Enkele maanden later worden ze in hun bloei afgelost door IJslandse papavers.Tot de late zomer tooien deze vaste planten zich met een mengelmoes van witte, gele tot dieporanje bloemen die een lichte geur verspreiden. De blikvanger van deze tuin is een uitgestrekte verhoogde waterpartij met overloop. De zijkanten van het opstaande filtergedeelte werkte Guy zorgvuldig af met steenstrips. Via een waterval loopt het gezuiverde water terug naar de slanke waterpartij. Het water zorgt voor enige verkoeling en brengt leven in de beslotenheid van deze kleine stadstuin die ongeduldig wacht op zijn nieuwe bewoners.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Waterpartij met overloop
Een eeuwenoud pareltje in de stad
Een eeuwenoud pareltje in de stad
Een eeuwenoud pareltje in de stad
Een eeuwenoud pareltje in de stad
Een eeuwenoud pareltje in de stad
Een eeuwenoud pareltje in de stad
Een eeuwenoud pareltje in de stad
Een eeuwenoud pareltje in de stad