Overslaan en naar de inhoud gaan

Moderne tuin: verschil moet er zijn

Na de totaalrenovatie van hun woning in Woubrechtegem kon ook de tuin een nieuwe wending gebruiken. Tuinaannemer Frederik De Vos wikte en woog de verschillende niveauverschillen in voor-, zij- en achtertuin en schonk de eigenaars een buitenruimte om zorgeloos te genieten dankzij het gebruik van onderhoudsvriendelijk groen.

In zijn rustgevende ontwerp liet Frederik zich leiden door de zachtgrijze tinten van woning en tuinmuren. In de omsloten hellende voortuin creëerde hij verschillende niveaus die hij op elkaar aansloot met solide basalten traptreden. Keermuren en borduren omsluiten de plantvakken op verschillende hoogtes. Langszij vinden de stevige bloemstengels van hortensia ‘Limelight’ extra steun tegen de tuinmuur, terwijl lage grassen in combinatie met Franse dolomiet het harde grondplan verzachten. In de hoogte krijgt een meerstammige Japanse zelkova (Zelkova serrata) alle ruimte om zijn takken te spreiden.

Opdat het regenwater ten alle tijd kan wegvloeien, vatte Frederik de grindvlakken in waterdoorlatende ecogravel matten die hij combineerde met kunstig in de verharding verwerkte afwateringsgootjes. Het zachtoplopende kleiklinkerpad verbindt de voortuin met achtertuin. Het loopt langs de woning en snijdt er met een zichtas die leidt naar een kunstwerk. Het pad mondt ten slotte uit in een breed hoofdterras naast de woning. De diverse verhardingsmaterialen zijn hier in kleur perfect op elkaar afgestemd.

Het avondterras ligt beschut tegen padoekwanden, waarin Frederik met oog voor detail tal van ledstrips verwerkte. Een grillige meerstammige Japanse zelkova geeft met zijn decoratieve bast en bladeren enige schaduw aan het terras. Extra beschutting krijgen de bewoners van een taxushaag die in de hoogte wordt bijgestaan door geleide glansmispels (Photinia fraseri ‘Red Robin’). In het voorjaar kondigen deze wintergroene bomen met hun nieuwe bruinrode loten de lente aan. Half verstopt in het groen, in het verlengde van de hardhouten tuinwand beschikken de bewoners nog over een houtmijt. Een stevige constructie van basalten traptreden leidt naar een hoger gelegen grasveld. Door zijn plantkeuze en doordacht tuinplan creëerde Frederik hier een aantrekkelijke lofttuin waar zowel de bewoners als hun bezoekers met moeite afscheid van kunnen nemen.

 

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Image
Verschil moet er zijn
Image
Verschil moet er zijn
Image
Verschil moet er zijn
Image
Verschil moet er zijn
Image
Verschil moet er zijn