Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijke tuin: met zicht op de vallei

Een houten tuinberging en een viertal solitaire bomen zijn zowat de enige restanten van de oorspronkelijke tuin bij deze woning in Lovendegem. Met een geslaagde renovatie van voor-, zij- en achtertuin gaf tuinaannemer Kurt Janssens gehoor aan de groene wensen van zijn opdrachtgevers.

Voortuin met klassiek lijnenspel

Achter een rode beukenhaag bepaalt het klassieke lijnenspel van een Franse buxusparterre de voortuin. De plantvakken zijn opgevuld met witte rozen rond een in kegelvorm gesnoeide solitaire taxus, in de hoogte versterkt door een linde. Vanaf de parkeerplaats aan de straatkant vertrekt een recht pad in opgevoegde grijze mozaïekkeien (kandla grey) tot aan de voordeur. Wintergroene buxusbollen en taxusblokken geven structuur aan de lage beplanting en verzachten de rechte lijn.

Groene doortocht naar de achtertuin

Even verderop gaat het pad over in stapstenen naar een houten poort die toegang biedt tot de achtertuin. Langs de andere kant van de woning leidt een brede oprit in mozaïekkeien langs lage bodembedekkers en een massieve coniferenhaag naar de achtertuin. Daar treffen we een blauwe hardstenen terras dat zich genesteld heeft in een hoek van de woning in een jasje van wintergroene taxus.

Een achtertuin om in uit te waaieren

De achtertuin bestaat uit een frisgroen gazon dat bij aanleg de nodige compost en grondstoffen kreeg toegediend. Halverwege tussen het verhoogd opgestelde blauwstenen terras en het tuinhuisje versmalt het grasperk om achteraan weer breder uit te waaieren. Dit verhoogde terras is bereikbaar via stapstenen over het water en enkele massieve granieten treden. De groene omkadering ervan bestaat uit buxusblokken en taxushaagjes die van bovenaf schaduw krijgen van vier dakplatanen. Als een levende barrière tussen terras en gazon ligt een verzorgde waterpartij omgeven door siergrassen.

Diversiteit in de achtertuin

Achteraan in de tuin is de beplanting bewust laag gehouden om het zicht op de vallei te vrijwaren. Discrete verlichtingspunten geven de tuin ook ’s avonds een meerwaarde. Dat de beplanting (o.a. Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ en H. macrophylla ‘Blaue Donau’, Miscanthus gracillimus, Carex morrowii ‘Variegata’ en Alchemilla mollis) zo groen en gezond oogt, is te danken aan de professionele grondwerken en een uitgekiend druppelsysteem in de borders. Tijdens de voorbereidende fase werd trouwens ook het rioleringsstelsel volledig vernieuwd en een bestaande brandstoftank verwijderd.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Met zicht op de vallei
Met zicht op de vallei
Met zicht op de vallei
Met zicht op de vallei
Met zicht op de vallei
Met zicht op de vallei
Met zicht op de vallei
Met zicht op de vallei
Met zicht op de vallei
Met zicht op de vallei
Met zicht op de vallei