Overslaan en naar de inhoud gaan

Engelse tuin: Schot in de roos

Al enkele jaren waren de eigenaars in Roeselare op zoek naar een mooie woning met een statige tuin. Toen de kans zich dan eindelijk aanbood, waren ze meteen verkocht voor het project. Ze contacteerden tuinarchitect Piet Blanckaert om de Engelse landschapstuin rondom de woning in volle glorie te herstellen. Tuinaannemer Johan Scheerens werkte met overgave de plannen uit en kreeg hierbij steun uit een onverwachte hoek: een oerdegelijke Schotse tuinman die nog steeds zijn eigenzinnige stempel op de landschapstuin drukt.

Via een prachtige halve laan van platanen, schuingeduwd door vele jaren van aanhoudende wind, krijgen we een zicht op de indrukwekkende woning in Franse manoirestijl. Johan voorzag er twee terrassen om te tafelen en te genieten van de uitgestrekte tuin. Beschut tegen een rustieke tuinmuur kunnen de bewoners duiken in het azuurblauwe zwembad. Johan gaf het plaatje nog meer grandeur met enkele asymmetrisch als bijenkorf gesnoeide taxussen.

Beschut tegen een rustieke tuinmuur kunnen de bewoners duiken in het azuurblauwe zwembad.
Asymmetrisch als bijenkorf gesnoeide taxussen

Wat hogerop ligt een stemmig zonneterras, bereikbaar via enkele kundig met leistenen gestapelde treden. Kleine bloempjes en plantjes hebben er zich romantisch tussen de voegen genesteld. Op advies van de Schotse tuinman kreeg de omgordende halfhoge haag een ronde afwerking. Een graspad daalt er glooiend tussen hoge ronde groenmassieven af naar een breed grasplein. Dat wordt strak onderhouden, maar aan een imposante treurwilg mag het gras wild opstuiven in een ronde cirkel.

Hoge brede taxushagen schermen de blikken af naar een lagergelegen en recenter tuindeel. Dat bestaat deels uit een moestuin en serre, en deels uit een brede natuurlijke vijver die uitnodigt voor een natuurwandeling. Lage, vormgesnoeide leifruitbomen dienen er als natuurlijke en veilige barrière langs de moestuin.

Rond de natuurlijke waterpartij tieren de grassen en zomerbloeiers welig. Een breed graspad slentert er langs de hoge, wilde beplanting en glijdt haast onopvallend door de schaduw van hoge solitaire bomen. De Schotse tuinman adviseerde om halverwege een tuinbank te plaatsen die je een heel andere kijk biedt op de tuin. Zijn advies resulteerde in een welgekomen rustpunt dat een zicht biedt over de grasvelden, langs de decoratieve serre en doorheen de toppen van de hogergelegen bomen in deze landschapstuin. De metamorfose van deze tuin is nog niet compleet, maar de eigenaars tonen zich elk jaar enthousiaster over de resultaten van hun deskundige tuinteam. Om eigen inspiratie op te doen bezochten ze ook al meerdere Engelse tuinen. Tuinromantiek schuilt hier in elk hoekje en dat werkt – ook voor de bezoekers – zeer aanstekelijk!

Deze tuin won goud in de categorie 'groen kleurt' in de wedstrijd van de 'Vlaamse tuinaannemer 2019-2020'.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Image
Een Schot in de roos
Image
Een Schot in de roos
Image
Een Schot in de roos
Image
Een Schot in de roos
Image
Een Schot in de roos
Image
Een Schot in de roos
Image
Een Schot in de roos