Overslaan en naar de inhoud gaan

Engelse tuinen

In een Engelse tuin overheerst natuurlijkheid. Niet dat de natuur er haar eigen gang mag gaan. Alles is gepland, zelfs de boom die het tuinpad tot een kleine omweg dwingt. Maar hoe moet je een Engelse tuin aanleggen? Bestaan er specifieke planten voor in een Engelse tuin die zeker niet mogen ontbreken? 

Natuur op zijn best

In de Engelse tuin beleef je de schoonheid van de natuur op zijn best, zonder de natuur zijn eigen zin te laten doen. Tuinaannemers weten hoe ze dat moeten aanpakken. Ze geven bomen en struiken de ruimte om het beste van zichzelf te geven en combineren ze met vaste planten en bolbloemen die van vroeg tot laat in het jaar voor kleurig gezelschap zorgen.

Natuur op zijn best in een Engelse tuin

Natuur op zijn best in een Engelse tuin

Voorrang voor kleur in de border van de Engelse tuin

Afhankelijk van de sfeer die jij wilt combineert hij planten voor jouw Engelse tuin in eenzelfde kleur of gaat hij voor een aaneenschakeling van alle mogelijke tinten. Het mag er zelfs bont aan toe gaan, want is typisch in een cottagetuin. In Engelse tuinen mogen daarbij flink wat planten gebruikt. Papavers, phlox, stokrozen, pioenen en geurende rozen spelen daarbij vaak een hoofdrol, want zijn vaste waarden in de zogeheten mixed borders.

Voorrang voor kleur in Engelse border

Voorrang voor kleur in Engelse border

Veelzijdig gazon

Gazon mag, maar moet niet. Wil je het toch, dan liefst als perfect Engels gazon en liefst nog met de mogelijkheid tot een partijtje cricket, petanque, cubb of zelfs minigolf. Niet alle Engelse tuinen gaan echter voor zo’n gelikt gazon en pakken uit met kleur in het gras. Wil jij dat ook? Vraag je tuinaannemer dan om zaden van wilde sleutelbloemen, maartse viooltjes en andere typisch Britse gazonkruiden in te brengen.

Veelzijdig gazon

Veelzijdig gazon

Accent op hagen

Hagen horen er ook bij. Van laag tot haag en op maat van je tuin. Ze delen je Engelse tuin in tot een combinatie van aparte ruimten en schermen hem af van alles wat buiten de eigendom gebeurt. Tenzij het een uitkijk op een mooi landschap mogelijk maakt. Het is zo typisch in Engelse tuinen. Vroeger en ook nu nog. Privacy zit in het DNA van de Britten. My home is my castle! Het gaat ook op voor hun tuin. Niemand die er hen moet komen storen. Tegelijk creëert deze beslotenheid de mogelijkheid om een op en top persoonlijk paradijs te creëren. Volg het voorbeeld van de Britten en voeg in jouw Engelse tuin sfeerelementen naar eigen smaak toe. Het mag zelf op en top romantisch zijn.

Heerlijk terras

Het terras in een Engelse tuin gaat mee in dat complete verhaal. Je tuinaannemer zorgt ervoor dat het gezelligheid uitstraalt. Daarom hebben tegels in natuursteen, zelfs met een hoekje af, de voorkeur. Ook het terrasmeubilair ziet er best van in het begin wat verweerd uit. Oud straalt rust uit. Werk je terras zelf verder af met romantische sfeerscheppers, van planten in pot, over vogelvoederhuis tot waterschaal. Dit wordt de plek waar je breakfast, lunch, high tea en dinner op tafel brengt. Een Engelse tuin is bedoeld om volop in te leven en te genieten.  “A sherry my dear?”

Heerlijk terras

Heerlijk terras in een Engelse tuin

1 Projecten