Overslaan en naar de inhoud gaan

Tuinlocaties

Tuinen zijn er in alle soorten, vormen en formaten. Maar veel hangt af van de ligging. Polderlandschap, zandgrond of zonnetuinen, de ligging heeft een enorme invloed op de bloei en groei van de aanwezige beplanting. Je tuinaannemer kent er alles van. Benieuwd naar de planten die in jouw tuin het beste gedijen? Ongetwijfeld valt jouw tuin onder één van onderstaande tuinlocaties:

Mijn tuin ligt het grootste deel van de dag in de volle zon. Welke planten passen hier?

Een tuin in volle zon, is een plantenparadijs voor zuiderse planten. Herken ze aan hun grijze kleur of het tegen zonnebrand beschermen van hun blad -en soms ook twijgen en takken- met fijne dons. Ook planten die bladgroen inruilen voor een andere kleur zijn vaak zonnekloppers. Met een combinatie van deze planten creëer je zo een zuiders vakantiegevoel in eigen tuin:

Mijn terras ligt het grootste deel van de dag in de volle zon. Welke planten passen hier?

Een zonnig, warm terras is de ideale plek voor mediterrane planten. Vul je terras dus met kleur en geur, eventueel zelfs met smaak van heuse keukenkruiden. Ben je meer een Zen-type geef dan voorrang aan planten met karaktervolle lijn en structuur. Bamboe en zijn lookalikes doen het perfect in combinatie met siergrassen. Denk ook aan gezond fruit. Leifruit groeit gezond tegen een zonnige muur Druiven en kiwi voorop. Leibomen van peer en appel gaan voor romantiek! 

Mijn tuin ligt het grootste deel van de dag in de schaduw. Welke planten passen hier?

Eeuwen van evolutie maakte schaduwplanten sterk. Ze groeien gezond met slechts een minimum aan licht en hebben daarvoor intens groene bladeren. Ook hun bloemen evolueerden mee. Ze gaan voor opvallende kleuren en erg vaak een hemels parfum. Bijzonderheden waar jij in je tuin voordeel mee doet.

Mijn terras ligt het grootste deel van de dag in de schaduw. Welke planten passen hier?

Bladplanten voelen zich perfect thuis in schaduw en tonen er zich zelfs sterker dan in volle zon. Wintergroen of elk jaar met nieuw blad, ze kunnen zowel in volle grond als pot en bak en variëren in structuur, vorm en grootte, maar ook in bladkleur. Zelfs groen toont zich in de grootste verscheidenheid. Heel wat bladplanten komen ook nog eens verrassend uit de hoek met opvallende bloemen en zijn ideaal te combineren tot een gezellig geheel.

Wat met een tuin met een hoge waterstand?

Is je grond ook ’s zomers op twee spades diep vochtig of komt er zelfs water in het gegraven gat gesijpeld, maak je dan nooit zorgen over gieten. Deze planten, die het in andere tuinen te droog vinden, doen het bij jou uitstekend. Toch zal je tuinaannemer de borders wellicht bolrond afwerken. Hij voorkomt hij dat er plassen ontstaan tussen de planten en de grond aan kwaliteit inboet.

Wat met een tuin met lichte zandgrond?

Giet water over tuinaarde. Stroomt het water er onderaan zo uit, dan is het zure zandgrond. Kies voor je tuin planten die weinig water nodig hebben of met hun breed vertakte wortels erin slagen voldoende vocht te verzamelen voor een gezonde groei.

Wat met een tuin met zware kleigrond?

Natte kleigrond kan je in je hand tot worstjes rollen, zonder dat ze breken. Het is vruchtbare tuingrond, dat vocht en voeding niet zomaar laat wegsijpelen. De tuinplanten laten het merken, want ze groeien er goed en gezond. Uitzondering voor heideplanten, die houden van een meer waterdoorlatende, liefst zelfs zuurdere bodem.

Wat met een ommuurd stadstuintje?

In een stadstuin profiteren planten van een microklimaat dat enkele graden warmer is dan op het platteland. Ze pakken daardoor uit met meer bloemen en een sterkere geur. Sprokkel bijzondere planten, zelfs exoten. Niet dat in de stad zoveel warmer is dan op de buiten, maar enkele graden maken vaak al verschil, terwijl de tuinmuren beschermen tegen koude en droge -en net daardoor dodelijke- ooster- en noorderwind. In een stadstuin hoef je bovendien geen rekening te houden met integratie in het landschap. Geef kleur en vorm alle vrijheid. Geniet van het 68 adagio: ‘Verbeelding aan de macht’ en laat het groen zelfs tegen de muren opklimmen.

Een dakterras of daktuintje? Welke planten passen hier?

Een dakterras of daktuin vraagt een minimum aan planten, maar wel planten die gaan voor bijzondere uitstraling, kleur, vorm of geur. Echt hoog mogen ze niet worden. Je zit tenslotte al hoog en wind kan hier sterk waaien. Ze moeten ook goed en gezond groeien in een minimum volume aan grond. Eventueel zelfs in een bloembak of kuip. Gelukkig helpt de tuinaannemer met passend, voedselrijk en waterbufferend substraat. Hogere planten geeft hij een extra (ondergrondse) steun, kwestie van hen sterk rechtop te houden.

Tuin aan de kust? Welke planten passen hier?

Planten aan de kust moeten sterk zijn tegen de schurende werking van wind, zand en zout. Gelukkig zijn er nogal wat. Meestal hebben ze een eerder grijsgroene kleur, want dicht bezet met een beschermende was- of viltlaagje. Ze zetten zichzelf ook stevig in de grond en kunnen dus ver en diep op zoek naar vocht en voeding. De meeste zijn erg gemakkelijk in onderhoud. Zeker voor eigenaars van een buitenverblijf aan zee is dat belangrijk. De kust is er tenslotte om te genieten!

Beplanting voor verticale tuinen?

Mis geen vierkante meter oppervlakte van je patio, terras of balkon, maar kleed het wel groen aan. Het kan met een verticale tuin. Je tuinaannemer adviseert je graag over de meest passende hardware en het inbouwen van een watergeefsysteem. Experimenteer eventueel zelf met bloembakken en plantzakken. Kies vooral bladhoudende planten om ook ’s winters op groen uit te kijken!