Overslaan en naar de inhoud gaan

Tuin aan de kust: ideeën en tips voor kusttuinen

Planten aan de kust moeten sterk zijn tegen de schurende werking van wind, zand en zout. Gelukkig zijn er nogal wat. Meestal hebben ze een eerder grijsgroene kleur, want dicht bezet met een beschermende was- of viltlaagje. Ze zetten zichzelf ook stevig in de grond en kunnen dus ver en diep op zoek naar vocht en voeding. De meeste zijn erg gemakkelijk in onderhoud. Zeker voor eigenaars van een buitenverblijf aan zee is dat belangrijk. De kust is er tenslotte om te genieten!

Olijfwilg (Eleagnus x ebbingei)

Wintergroen, maar grijs

Wintergroen? Groen? De jonge bladeren van deze olijfwilg zijn zilverachtig grijs. Ouder blad zelfs eerder neutraal grijs, maar wel met een bekoorlijke eerder bruinviltige onderzijde. De plant is ideaal als windscherm, maar moet niet in rij of groep te staan. Eén enkele plant is erg decoratief en sluit perfect aan bij andere heesters.

De plant kan flink wat schaduw aan en past dus ook onder bomen.

Strak of los

Scheer of snoei de plant in het model dat je haar hebben wil of laat haar vrijuit groeien. Ze gaat daarbij tot ongeveer 2 meter hoogte.

Groen is wild

Ooit groeit er wel eens een tak met alleen maar groen blad dwars door de struik omhoog. Het is een wilde scheut die de meer sierlijke ‘ebbingeii’ verdringt. Snij hem zo snel en laag mogelijk uit de struik. 

Steeneik (Quercus ilex)

Sterk uit Vlaanderen

Oorspronkelijk uit het Middellandse zee gebied, maar voor gebruik in uw tuin, in België gezaaid en gekweekt en dus aangepast aan Belgische grond en klimaat. Steeneik is een wintergroene middelgrote boom met kleine hulstachtige, zelden prikkende grijsgroene blaadjes.

Modellenwerk

Gebruik steeneik als accentboom in de tuin. Kies een meerstammig exemplaar voor het meest natuurlijke effect. Liever een vormboom, leiboom, kubus of massief: met één scheerbeurt per jaar lukt het. Een zicht- en windscherm van meerdere meters hoog nodig? Combineer een rij steeneiken met gelijk welke haag.

Winterwerk

Snoei of scheer steeneik in de winter. Snoeien in de zomer zorgt voor nieuwe takken die op het einde van het jaar nog niet voldoende sterk zijn tegen vrieskou. 

Steeneik (Quercus ilex)

Steeneik (Quercus ilex)

Bupleurum fruticosum

Bescheiden, maar opvallend

Bladhoudend, met olijfgrijze bladeren en één van de weinige struiken die bloeit met geelgroene schermbloemen tussen juli en september en daarmee erg opvallend in de tuin. Bupleurum houdt het met anderhalve meter, bescheiden in hoogte.

Sterk in snoeien

Bupleurum is een ideale haagplant. Hou ze strak in vorm of laat ze vrijuit groeien. Ze kan alle snoeien en scheren aan, zelfs om de paar jaar drastisch inkorten.

Helmgras (Ammophila arenaria)

Een alleskunner

Helmgras is een heuse duinplant. Met haar lange ondergrondse uitlopers voorkomt ze dat het zand opwaait en wegstuift. In de tuin is het een gemakkelijke ruimtevuller. De plant doet het echter even goed in een bloembak en gaat met haar ’s zomers grijsgroen blad en decoratieve bloemaren voor gratie tegen gelijk welke groene achtergrond.

Knippen en kweken

Knip in het voorjaar helmgras kort tegen de grond af. Uitlopers die verder groeien dan je zelf wil verwijder je. Herbruik ‘losgekoppelde’ planten om elders ruimte te vullen of vrienden mee te plezieren.

Gieten hoeft niet

Het gras heeft een eigen beschermingsmechanisme tegen droogte: het krult zijn bladeren tot pijpjes om verdamping tegen te gaan. Enkele weken geen water geven is dus geen probleem. 

Oesterblad (Mertensia maritima)

Lekkere bodembedekker

Oesterblad is zowel mooi als lekker. Met een hoogte van maximaal 20 cm en grijsgekleurd blad is het zowel in de tuin als bloembak een prima bodembedekker. De bladeren zijn wat ‘zwaarder’ dan bij andere tuinplanten én eetbaar! Ze gaan voor een knapperige beet en smaken naar oesters.

Ook de bloemetjes mogen geserveerd, want even lekker. Ze beginnen rood, maar evolueren naar blauw.

Spontaan uitzaaien

Oesterblad overleeft onze tuinwinter niet, maar zaait zichzelf met plezier uit in een potje dat je onder de bloemen schuift. Laat rustig overwinteren in een vorstvrije serre.

Elk jaar nieuw planten kan natuurlijk ook. 

Oesterblad (Mertensia maritima)

Oesterblad (Mertensia maritima)

Vind een tuinaannemer in je buurt.