Overslaan en naar de inhoud gaan

S03, aflevering 07 | Zwemvijvers en exotische trekjes

Een zwemvijver of zwembad staat voor veel tuineigenaars synoniem voor vakantiegevoel. Maar ooit gaat er wel eens iets fout met de waterkuip. In dat geval is de tuinaannemer redder in nood. Zo ook hier in de rand van Brussel, waar tuinaannemer Wannes De Staercke een lekke zwemvijver wil herstellen. Hoe mooi en bijzonder zo’n zwemvijver wel kan zijn, zien Gil en Marc in een ander project, dat ineens ook uitpakt met planten die doen wegdromen naar het verre zuiden en nog verder. Exotische planten kunnen wel degelijk in onze streken. Tenminste, indien passend gekozen en verzorgd. Dat leert Gil van tuinman Steven Van den Bergh in het Arboretum Kalmthout en van Johan Raps in het Himalayarijk, een exotische tuin in Heist-op-den-Berg.

Van Droom tot Tuin

Vakantiegevoel

Dilbeek, niet ver van Brussel, in het mooie Pajottenland. Op een 18de-eeuws kasteeldomein werd het oude koetshuis omgebouwd tot twee ruim bemeten particuliere woningen. De eigenaars van het rechterpand wensten een tuin met exotisch vakantiegevoel. Tuinaannemer Wannes De Staercke ging aan de slag. De achtergrond van indrukwekkende, volwassen bomen vormen hier een ideaal decor voor een heel aparte tuinbeleving.

Flora uit de wereld

Wannes koos voor planten die volop gaan voor een speciale sfeer. Zo maakte hij dankbaar gebruik van verschillende Japanse esdoorns, Acer palmatum en Acer japonicum. Het hele jaar genieten de bewoners van hun prachtige kleurenpallet: van groen naar bruinrood, tot schitterend goud en rood in het najaar. Een echte vroegbloeier hier is de Europese Judasboom, Cersis siliquastrum. Hij toont zijn paarsroze bloemen, nog voor de bladeren gevormd zijn. Een Perzische slaapboom, Albizia julibrissin, pronkt dan weer in volle zomer met zijn heerlijk roze, penseelvormige bloemen.

Pure exoten

Er groeit nog meer exotisch plantmateriaal in deze tuin. Zoals de waaierpalm, Trachycarpus fortunei, die tot wel twaalf meter hoog kan uitgroeien. Hij hoort van oorsprong niet thuis in ons continent, maar kan toch koude van -15 graden doorstaan. Ook bananenplanten bezorgde de tuinaannemer hier een plekje. Dankzij een flinke bescherming met mulch komen ze ongehavend de winter door. In het latere voorjaar schieten ze opnieuw uit tot drie meter en hoger.

Geen vakantie zonder water

Wat in een echte ‘vakantietuin’ natuurlijk niet mag ontbreken, is zwemmogelijkheid. Wannes opteerde voor een zwemvijver, centraal in de tuin. Al van vroeg in de lente nemen familie en vrienden geregeld een frisse duik. Door de zwarte vijverfolie en de isolatie van de zwemkuip warmt de zon het water in de zomer probleemloos op tussen 22 en 26 graden, zonder bijkomende kosten voor verwarming. De zuivering van het zwemwater gebeurt via een downflowfilter: het water verdwijnt tussen de planten, alle onzuiverheden worden opgeslokt door het filtergedeelte en de plantenwortels waarna het zuivere water terug in de kuip wordt gepompt.

Achteraan nog meer exotiek

Ook in de achtertuin wilden de bewoners graag een exotisch gevoel. De tuinaannemer zocht het in de Japanse sfeer. Een beekloopje, keien waarover het water zachtjes kabbelt, een gebogen stenen brugje, azalea’s en natuurlijk ook weer Japanse esdoorns. Enkele waaierpalmen voegen een verticaal element toe en leggen zo de link met de statige bomen in de achtergrond, deel van het vroegere kasteeldomein: dit bosgedeelte beslaat nog zo’n twee hectare. En ook hier laat Wannes Het Tuinaannemereffect spelen. Hij stuurt geregeld zachtjes bij en brengt her en der nieuwe, verrassende elementen in dit uitnodigende wandelpark. 

Van Droom tot Tuin

Vind een tuinaannemer in je buurt.