Overslaan en naar de inhoud gaan

S03, aflevering 03 | Verrassend gekaderd

Afhankelijk van de wensen van eigenaars en de mogelijkheden van de omgeving creëert de tuinaannemer openheid naar het landschap of sluit hij net minder mooie zichten en achtergronden buiten. Tuinaannemer Niels Rego uit Alken heeft in zijn eigen buurt van elk een mooi voorbeeld. Gil en Marc stappen af in een tuin in aanleg, waar deze tuinaannemer een link met een weids landschap creëert, en in een afgewerkte tuin die net naar binnen is gekeerd. Hier moest een oude loods weggestopt en inkijk van en naar buren voorkomen worden. Bomen moeten passend en met oog op een lange toekomst worden gekozen. Hoe tuinaannemers dat doen en welke evoluties plaatsvinden, verneemt Gil van Sandy Adriaenssens, coördinator Groen bij het Proefcentrum voor Sierteelt.

20231008_VDTT_S03_Aflevering 3_Foto 1.JPG

Aandacht voor auto's... en water

Een verkaveling in de Limburgse Kempen, met ruim bemeten tuinen en een duidelijke wens naar privacy. Hier ging tuinaannemer Niels Rego aan de slag, op basis van een gedetailleerd tuinontwerp. De voortuin is hoofdzakelijk voorbehouden voor de auto’s. Daar maakte de vorige aannemer deels gebruik van platines, kasseien met een comfortabele vlakke bovenzijde. Niels vulde aan met geelkleurig grind op een waterdoorlatende fundering. Tuinaannemers letten er uiteraard op dat regenwater makkelijk in de bodem kan dringen.

Zuiderse sfeer

De geelgekleurde keitjes benadrukken het zuiderse effect van de mooi bloeiende lavendel. De planten profiteren van de middagzon, die door de voorgevel nog eens weerkaatst wordt. Hier groeien trouwens nog meer planten die heel goed tegen warmte en droogte kunnen, zoals de populaire steeneik, Quercus ilex, en het Perzisch ijzerhout, Parrotia persica. De Parrotia vormt het eindpunt van een apart sfeerhoekje. Eerst was hier een vijvertje voorzien, maar door al het groen rondom zou het erg lastig zijn om dat algenvrij te houden. Daarom werd gekozen voor drie aluminium plantenbakken, met telkens een groenblijvende schijnhulst, Osmanthus.

Achteraan: totaal anders

Achter de woning vind je nauwelijks nog verharding. Hier kreeg groen alle ruimte. Zelfs het terras in natuursteen, onder de overkapping, is heel bescheiden in oppervlakte. Een tweede terrasje aan de zijkant van de tuin is aangelegd met de gele, waterdoorlatende  kalksteenkeitjes, Yellow Sun. Het is een gezellig hoekje, waar de familie geregeld zit te zonnebaden. Platanen langs de tuinrand verbergen nu al grotendeels een loods van de buren. De muur ervan werd bovendien zwart geschilderd, zodat de mix van planten ervoor nog meer tot zijn recht komt. Hier valt onder meer een veredelde rododendron op, de lavendelkleurige ‘Catawbiense grandiflorum’. Een niet woekerende bamboe, Fargesia, prijkt voor een haag van blauwe hulst, Ilex meservae ‘Blue Prince’. Nog enkele jaren groeien en de loods is dankzij Het Tuinaannemereffect helemaal weggestopt.

Verborgen hoekjes...

Opvallend: vanuit de woning zie je enkel de mooie tuin. Storende elementen zijn handig weggewerkt. De tuinberging zit achter groen verborgen, net als de veel gebruikte trampoline. Leuk trouwens ook voor de kinderen, die zich zo tijdens het spelen minder ‘bekeken’ voelen. Helemaal achteraan onttrekt een haag het zicht op een reeks zonnepanelen op de tuingrond. Een efficiënte keuze van de tuinontwerper: op de koele bodem levert die installatie tot 15 procent meer energie op dan bovenop een warm dak.

Altijd groen gras

Een ruim, verzorgd en altijd groen gazon: dat wilden de bewoners nog als extra. En daar heeft tuinaannemer Niels voor gezorgd. Maaiboordjes maken het de robotmaaier makkelijk om overal netjes zijn job te doen, zonder dat er langs de randen plukjes gras achterblijven. En om op de Kempense zandgrond ook in heel droge zomers een mooi groen tapijt te houden, bouwde Niels een beregeningsinstallatie in. En die maakt natuurlijk gebruik van regenwater. Een tuinaannemer werkt immers altijd natuurbewust.

20231008_VDTT_S03_Aflevering 3_Foto 1.JPG

Vind een tuinaannemer in je buurt.