Overslaan en naar de inhoud gaan

Stadstuin: niveauverschil in de binnenstad

De achtertuin van een woning in het centrum van Oudenaarde kon een opknapbeurt best gebruiken. Tuinaannemer Frederik De Vos luisterde aandachtig naar de wensen van de eigenaars en gaf hen meer ademruimte in de binnenstad. En dat op maar liefst drie niveaus.

30441
Twee onderste niveaus van deze tuin

Van een nadeel een voordeel maken

Als het tijd is om je tuin een nieuw elan te geven, dan schakel je best een tuinaannemer in die van wanten weet. Frederik De Vos zag dat hij zich op moeilijk terrein zou begeven, maar zette moedig door. De tuin was moeilijk bereikbaar en de hoogteverschillen niet te onderschatten. Maar van een nadeel een voordeel maken, dat is wat Frederik hier deed. Eigenlijk kregen we drie tuinen...

Niveau 1

Ondergronds kregen de eigenaars extra kelderruimte. Hier herbergde Frederik ook de technische installatie van het nieuwe biozwembad. Dat ligt deels verhoogd en is omrand met cortenstaal en omboord met graniet. De rand kan ook als zitrand worden gebruikt. Langszij zorgt leifruit voor een gezonde aanvulling.

Moderne tuin
Biozwembad verhoogd en omrand met cortenstaal en omboord met graniet

Niveau 2

Een verdieping hoger, gelijk met het gelijkvloers van de woning, ligt een breed hardhouten zonneterras. De padoek terrasplanken lopen door in de houten wanden en zitbank langszij. Enkele meerstammige steeneiken bieden er schaduw en privacy.

Hardhouten zonneterras in padoek. Enkele meerstammige steeneiken bieden schaduw en privacy

Niveau 3

Tegen de tuingrens groeien en bloeien diverse klimplanten (o.a. jasmijn, passiflora en kiwi). Via een zachte helling is de kelder bereikbaar. Twee trappen leiden dan weer naar het hoger gelegen dakterras. Daar voorzag Frederik een nieuwe dakbedekking die hij bekleedde met een dikke laag daksubstraat. Deze vormt de basis voor een heuse prairietuin op niveau.

Een heuse prairietuin op niveau

De eigenaars kregen er ook een verhoogd houten terras, van waarop ze een adembenemend zicht hebben op de achterliggende tuin. Een meerstammige kurkeik steekt er warrig de kop op tussen het weelderige groen. Zijn wortels stoelen in de patio op het gelijkvloers. Dankzij de vakkennis en kunde van tuinaannemer Frederik De Vos kunnen de eigenaars nu op drie verschillende niveaus genieten van een nieuwe tuinbeleving.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Uitzicht op de achterliggende tuin vanop het derde niveau
Niveauverschil in de binnenstad
Niveauverschil in de binnenstad
Niveauverschil in de binnenstad
Niveauverschil in de binnenstad
Niveauverschil in de binnenstad
Niveauverschil in de binnenstad
Niveauverschil in de binnenstad