Overslaan en naar de inhoud gaan

Sponstuin

Het idee achter een sponstuin is een tuin die water kan opnemen, vasthouden en teruggeven aan de omgeving als dat nodig is. Op die manier combineer je het beste van twee werelden: je wapent je tegen extremere weersomstandigheden en geniet volop van aangenaam groen. 

Sterk tegen nat en droog

Heel wat tuinen krijgen het moeilijk nu onze zomers warmer en droger worden, afgewisseld met periodes van zware regenval. De oplossing om jouw tuin te beschermen, ligt bij de bodem. Die moet zich gedragen als een spons: water opnemen, vasthouden en terug afgeven aan de omgeving als het nodig is.

Door enkele eenvoudige aanpassingen, bescherm je jouw tuin tegen extreme weersomstandigheden. Een sponstuin is niet alleen mooi groen, maar ook een meerwaarde voor de natuur. Je kan op alle plaatsen starten met een sponstuin, van voortuin over dak en gevel tot achtertuin en balkon. Bedoeling is om stukjes groen zo in te richten dat water eenvoudig kan terugstromen naar de natuur. Wij geven je 4 tips van tuinexperts Marc Verachtert en Bart Verelst, afkomstig uit het ‘Zakboek voor de sponstuin’ uitgegeven bij Lannoo op 7 maart 2023.

1. Zo veel mogelijk ontharden

Stenen en tegels vervangen door waterdoorlatende alternatieven is een essentiële stap. Minder verharding betekent dat het regenwater beter en langer in jouw tuin blijft. Het ingesijpelde water vormt een buffer voor droge periodes.

Tip: Een volledig verharde oprit voor je auto is niet de meest watervriendelijke optie. Om je garage of carport in te rijden, is een ‘karrenspoor’ een prima optie. Het bestaat uit twee verharde stroken die de wielen een stevige basis bieden. De tussen- en naastliggende stroken vul je met groen of steentjes.

2. Laat de bodem ademen

Een goede bodemstructuur zorgt voor een actief bodemleven. Dat is nodig om zuurstof en water makkelijker te laten binnendringen.

Om de bodem weer te laten ademen, is tegels verwijderen een goed begin. Al is de bodem onder die tegels vaak nog erg verdicht, waardoor er maar weinig water wordt opgenomen. Woel daarom de grond los met een spitvork. Werd er grond uit diepere lagen naar boven gewerkt, voeg dan zeker organische stof toe.

3. Voeg meer groen toe

Plant niet enkel gras of bloemen, maar zorg ook voor vaste planten, struiken of bomen. Deze wortelen dieper in en zorgen zo voor meer sponswerking.

Bomen hebben nog een voordeel: ze remmen de regen af. De kruin vangt de eerste druppels op en laat vervolgens de regen doorsijpelen. Daardoor wordt de tuin geholpen in het terug in de grond brengen van water, want op deze manier komt niet alle regen tegelijk op de bodem. Een deel ervan blijft zelfs in de boom en wordt er deels opgenomen via de bladeren, of verdampt en komt zo weer in de waterkringloop terecht.

Op kleine schaal is dit ook het geval bij struiken, vaste planten, siergrassen en kruiden. Ze hebben minder bladmassa, maar stellen wel de open ruimte en dus de waterdoorlatende zone in jouw tuin veilig.

4. Leg een buienborder of wadi aan

Een buienborder of wadi is een goede manier om het regenwater geleidelijk aan in je tuin te laten lopen. Een wadi – ‘waterafvoer door infiltratie’ – is een verdiepte zone in de tuin die meestal open en bloot ligt. Een buienborder zit ingepast in een border en ligt dus meer verborgen.

Ze hebben echter eenzelfde functionaliteit gemeen: het opgevangen water laten infiltreren in de bodem. Nog een extra voordeel is dat een wadi of buienborder veilig is voor kinderen en huisdieren. Het water verdwijnt immers binnen een tijdspanne van enkele uren.

Op zoek naar meer advies of hulp bij de aanleg van jouw sponstuin? Laat je bijstaan door een tuinaannemer. Een ruim aanbod tuinaannemers in jouw buurt, vind je op www.tuinaannemer.be.

 

© beeldmateriaal: Marc Verachtert, Veronique De Walssche, Ebema en Aco .