Overslaan en naar de inhoud gaan

Moderne tuin: kwaliteit in stijl

De eigenaars van deze woning in Varsenare wensten een ruime oprit en parking voor de wagens, structuur en beslotenheid en een zwembad. Liefst zagen ze dit alles gecreëerd door een en dezelfde persoon. Tuinaannemer Bart Monbaliu wist te bekoren met een tijdloos ontwerp dat aan elke wens van de eigenaars tegemoetkomt en een extraatje toevoegt aan de klassevolle woning.

Zandgrond, wat nu?

Op zanderige gronden is het niet eenvoudig om een frisgroene tuin te creëren. Verhardingen kunnen verzakken en borderplanten en gazon krijgen te weinig groeistimuli uit de voedingsarme bodem. Niets van dit alles merken we in deze tuin. De brede oprit uitgevoerd in Kandla Grey plavuizen kreeg een stabiele onderfundering en ligt er biljartvlak bij. Een klinkerdeksel is naadloos verwerkt in het halfsteenslegverband. Ook het Franse dolomietgrind op de paden rond garage en woning geeft geen krimp, want het wordt stevig op zijn plaats gehouden door een kunststof honingraatstructuur. De taxushagen waarmee in de voortuin halfhoge kamers zijn gecreëerd zijn taps gesnoeid zodat sneeuwval er geen vat op heeft. 

Levendige kleuraccenten

In de omsloten achtertuin ligt het grasperk er kiplekker bij. Het resultaat van doorgedreven grondwerken en een verzonken sprinklersysteem. Het grote terras vlak achter de woning is uitgevoerd in Vietnamese blauwe hardsteen en mondt uit in een door de tuinaannemer geplaatst overloopzwembad. De muren van de oorspronkelijke waterpartij bleven behouden maar kregen het gezelschap van een nieuwe muur in volle betonblokken. Langszij overwinnen drie tredes in blauwe hardsteen het hoogteverschil in het gazon. De beplanting omvat diverse wintergroene structuren, leifruithagen, enkele solitaire bomen, bloembollen en vaste planten die met hun bloei her en der voor levendige kleuraccenten zorgen.

Focus op groen

Wat deze tuin zeer bijzonder maakt – naast technische perfectie en een schitterend tijdloos ontwerp – is het gebruik van planten, en dan vooral van de wintergroene structuren zoals de drie asymmetrisch geplaatste blokken langs de zwemvijver uit Ilex crenata ‘Caroline Upright’. Deze kleinbladige hulst kan perfect worden gesnoeid en ziet er vanop een afstandje als buxus uit, maar dan zonder diens ziektegevoeligheid. Ilex crenata ‘Caroline Upright’ (= ‘Dark Star’™) draagt glanzend donkergroene, breed elliptische bladeren die 2 à 2,5 cm lang en 8 tot10 mm breed worden. Deze trage groeier heeft een piramidaal opgaande groeiwijze en is geschikt voor lagere hagen en afboordingen, piramiden, blokken … Andere structuren werden opgebouwd uit Osmanthus burkwoodii, Taxus baccata of Choisya ternata.

Choisya ternata noemen we ook wel Mexican Orange. Deze wintergroene struik is veel beter winterhard dan in oudere literatuur wordt aangegeven. Hij groeit in zon of schaduw en heeft geen bijzondere eisen aan de bodem. De bladeren zijn trifoliaat, d.w.z. samengesteld uit drie blaadjes. Ze zijn glanzend donkergroen en geurend bij kwetsen. De witte bloemen - in mei-juni en een herbloei in de herfst - staan in trosjes bij elkaar in bladoksels en hebben een zoete geur. Deze plant is prima te snoeien in haag of blokvorm. Kortom; een absolute aanrader. Er bestaan geelbladige vormen, maar die zijn veel minder geschikt voor gebruik in massieven e.d.

Dit wil niet zeggen dat er nergens buxus werd gebruikt in deze tuin. We zien deze nog als bolvormen terugkomen op meerdere plaatsen.

Ook op ander plaatsen lokken mooi gesnoeide en geleide planten. Rond de voordeur worden we begroet door een perfect geleide klimroos: Rosa ‘Bobby James’. ‘Bobby James’ kan makkelijk 6 tot 7 meter hoog worden. Zijn glanzend groene bladeren vormen een prachtige achtergrond voor circa 4 cm grote witte bloemen met geel hartje. Deze staan in grote trossen bij elkaar, geuren lichtjes en bloeien slechts eenmaal per jaar. In de herfst verschijnen de oranjerode bottels.

Als solitair staat er een opengesnoeide Euonymus alatus die in de herfst zal schitteren in rode pracht. De taxushagen lopen smal toe tot perfecte piramides. Door hun geringe breedte aan de bovenkant zijn ze een stuk eleganter dan vaak het geval is. Aan de achterzijde van de woning, ter accentuering van een hoekpunt dat de overgang maakt naar de achtertuin, werd een Ginkgo biloba geplaatst.

Een andere bijzondere boom in deze tuin is Celtis australis, de Europese netelboom. Deze wordt zeer weinig gebruikt in onze tuinen en dat is jammer. Hij wordt niet te groot en kan perfect gedijen op drogere, lichte zandgronden. Geef hem een plek in de volle zon en geniet van de bijzondere, afhangende breed lancetvormige bladeren.

We noteren ook nog de leiperen Pyrus calleryana ‘Chantecleer’ en enkele andere mooie solitairen. Op meerdere plaatsen zorgen de witte bloeibollen van Hydrangea arborescens ‘Annabelle’ voor een licht tussen het groen.

Bij de vaste planten vinden we meerdere soorten siergrassen. Zij brengen in de latere zomer, maar vooral in de herfst en zelfs in de winter een bijzondere elegantie in elke border. Bloei wordt verzekerd door Gaura lindheimeri ‘Whirling Butterflies’, Knautia macedonica, Geranium macrorrhizum ‘Ingwersen’s Variety’, Astrantia major ‘Shaggy’, Anemone ‘Honorine Jobert’, Cirsium rivulare ‘Atropurpureum’ e.a.

Kortom, een rijke en gevarieerde beplanting die er mede voor zorgde dat deze tuin, naast goud in de categorie ‘Groen Kleurt’, ook onderscheiden werd met de BEST-select prijs voor het meest originele en innovatieve gebruik van een breed assortiment.

 

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Image
Kwaliteit in stijl
Image
Kwaliteit in stijl
Kwaliteit in stijl
Image
Kwaliteit in stijl
Image
Kwaliteit in stijl
Image
Kwaliteit in stijl
Image
Kwaliteit in stijl
Image
Kwaliteit in stijl
Image
Kwaliteit in stijl