Overslaan en naar de inhoud gaan

Landelijke tuin: zon druppelt door de bomen

Wanneer een tuin overschaduwd wordt door hoge bomen, moet je als tuinaannemer extra creatief uit de hoek komen om er toch een fris en kleurrijk totaalplaatje van te maken. In Destelbergen legden de eigenaars al hun vertrouwen in de handen van tuinaannemer Mathieu De Telder en zijn team. Met een strak, maar toch speels ontwerp zorgde hij er voor dat de tuin de woning nog meer cachet en uitstraling kreeg.

Een statige villa met levendige tuin

De statige villa van de opdrachtgevers grenst aan een rustige dreef met hoge oude beuken en eiken. Om deze zo veel mogelijk te sparen, werden de grondwerken in de voortuin tot een minimum herleid. In het nieuwe ontwerp geeft het pad rechtstreeks toegang tot de voordeur. Links en rechts koos Mathieu voor strakke wintergroene volumes van buxus en schijnhulst die hij losjes aanvulde met lage bodembedekkers, siergrassen en gerecupereerde rododendrons uit de achter- en zijtuin. Een smalle, halfhoge haag van haagbeuk baant zich een weg doorheen deze speelse groene vormen en opent zich enkel voor het tuinpad en de brede oprit die zich schuin doorheen de hoge bomen strekt. Diezelfde hagen liet Mathieu ook terugkeren in het tuinplan achter de woning, zodat er een stemmig en intiem geheel ontstaat.

Langszij beschikken de bewoners over een hardhouten tuinberging waarin ze hun fietsen en tuinmateriaal kunnen stallen. Onder een afdakje, afgeschermd van alle blikken, vinden ook de vuilnisbakken een discreet plaatsje. Een langgerekt pad uit kasseien leidt onder de schaduw van hoge bomen, en geflankeerd door sierlijke varens, naar de achtertuin. Daar ruimde op vraag van de kinderen de boomhut plaats voor een uitnodigende waterpartij. Dit zwembad omkaderde Mathieu met een hardhouten vloer die hij via enkele houten traptredes aansloot op het bestaande betegelde en deels overdekte terras. Hij verborg alle houtschroeven minutieus onder houten afgeschuurde taps, voor een smetteloze uitstraling. 

Sfeervolle valavond

Tegen de zijgrens van het perceel bouwden Mathieu en zijn team een hardhouten poolhouse met ruimte voor de technische installatie van het zwembad. Zowel links als rechts van het water genieten de bewoners van gemengde bloemenborders. Een breed grasperk laat nog alle ruimte om te ravotten. Lage hagen en grote struikmassieven geven de tuin jaarrond structuur, hierin bijgestaan door enkele opvallende solitaire struiken en bomen.

Tegen de achtergrens van de tuin plaatste Mathieu enkele wanden uit cortenstaal, die met hun roestbruine kleur mooi contrasteren met de diverse groentinten die de tuin rijk is. Ook de woning werd in laatste instantie door het team van Mathieu onder handen genomen en geschilderd met een korrelige, matte, donkerbruine verf. Bij valavond kunnen de eigenaars met een druk op de knop de tuin sfeervol verlichten zodat niets een nachtelijke zwempartij in de weg staat. Tijdens hun afwezigheid staat een automatisch bewateringssyteem paraat om de tuin in optima forma te houden. 

Deze tuin won zilver in de categorie 'groen kleurt' in de wedstrijd van de 'Vlaamse tuinaannemer 2016-2017'.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Focus op groen

Omgeven door hoge bomen vormde deze tuin voor Mathieu en tuinarchitecte Annabelle Tieter een interessante uitdaging qua plantenkeuze. Missie geslaagd lijkt ons, want de tuin oogt jaarrond attractief met wintergroene massieven, talrijke bloembollen, bossige bloeiende struiken, enkele opvallende solitairen en een bonte verzameling van schaduwminnende planten. Wij lichten er enkele uit.

Langs het pad naast de woning treffen we weelderig groeiende mannetjesvarens Dryopteris filix-mas. Deze veervormige donkergroene varen kom je overvloedig in het wild tegen in gans Europa, tot zelfs in sommige delen van Noord-Amerika. Zijn Griekse naam ‘Dryopteris’ is een samenstelling van drys of dryos (eik) en pteris (varen), die betekent dat deze varen soms ook op eikenhout groeit. Filix-mas betekent letterlijk ‘mannelijke varen’; die duidt op het stoere voorkomen en de sterke groeikracht van deze varen in de lente. Er bestaat ook een vrouwtjesvaren (Athyrium filix femina) die veel fijner en nog sierlijker is. Het beste resultaat met deze varen behaal je op een halfbeschaduwde plek in humusrijke grond.

Achterin de tuin doet het Japans siergras Hakonechloa macra ‘Aureola’ het goed aan de rand van een gevarieerde plantenborder. De overhangende bladeren van dit siergras doen enigszins denken aan bamboeblad. Het loof is crèmekleurig met een smalle groene streep in het midden. In de herfst wisselt de bladkleur van goudgeel naar oranje. Japans siergras is een langzame groeier, maar eenmaal zijn volle omvang en hoogte (tot 1 meter) bereikt, is het een zeer dankbare plant die door zijn afhangende loof tot diep in de winter de rechte lijnen in een tuin kan afzwakken. Andere bonte vormen van dit siergras zijn Hakonechloa macra ‘Albovariegata’ (of ‘Albo-Striata’) met felle groene bladeren die een fijn wit streepje dragen. Ook de moeite waard is Hakonechloa macra ‘All Gold’ die geel blad draagt. Aan de volle zon heeft deze variëteit een hekel.

Een andere schaduwplant die we vaak in halfschaduw aan de rand van een bos aantreffen is vingerhoedskruid of Digitalis. Deze plant vind je in de kwekerijen als tweejarige, maar ook als vaste plant. Enkele jaren geleden werd vingerhoedskruid uit de helmkruidfamilie (Scrophulariaceae) gelicht en ondergebracht in de familie van de weegbree (Plantaginaceae). Er bestaan een twintigtal soorten en tal van cultivars, in hoogte variërend van 80 tot 200 cm, met bloemkleuren gaande van wit tot goudgeel, chocoladebruin en donkerpaars. Sommige tweejarige soorten, maar zeker niet alle hebben de neiging zich uit te zaaien. Tuinarchitecte Annabelle koos hier voor de winterharde variëteit ‘Glory of Roundway’. Deze cultivar draagt aren van smalle lichtroze bloemen met een abrikooskleurige en bruin gespikkelde binnenkant. Herbloei kan je bevorderen door de verwelkte bloemen te verwijderen. Digitalis bevat de stof digitaline dat vroeger als basis diende voor medicamenten tegen hartkwalen. Als tuinplant zijn alle onderdelen uiterst giftig voor mens en dier. Toch lokt vingerhoedskruid veel bijen naar de tuin. Op een plekje achterin een border, buiten het bereik van kinderen, komt hij uitstekend tot zijn recht.

Deze tuin won zilver in de categorie 'groen kleurt' in de wedstrijd van de 'Vlaamse tuinaannemer 2016-2017'.