Overslaan en naar de inhoud gaan

Moderne tuin: warme smaak van het zuiden

Doorheen de tijd kunnen smaken veranderen en dat was ook de reden voor tuinaannemer Mathieu De Telder en tuinarchitecte Annabelle Tieter om het roer volledig om te gooien en de aansluitende daktuin helemaal af te stemmen op het nieuwe interieur. De loftsfeer van weleer maakte plaats voor een zuiderse warmte met nieuwe groenaccenten.

Tijdloze look

Mathieu en Annabelle behielden het originele concept van plantbakken langs de randen van de daktuin, maar gaven deze een tijdloze look met een bekleding van verweerde planken, afkomstig van gerecupereerd Canadees schuurhout. Ook aan de buitenzijde van de gevel kwamen extra plantbakken met hoge siergrassen. Door dit wuivende scherm van hoge grashalmen ontstaat er meer diepte in de beplanting en wordt het zicht op storende gebouwen in de omgeving subtiel gecamoufleerd. Qua beplanting kozen ze voor een smaakvol evenwicht tussen wintergroene planten en planten met herfstverkleuring.

Warmrode tinten in herfst en winter

In de hoeken vertaalt zich dat in karaktervolle solitaire bomen zoals kurkeik (Quercus suber) en zachte eik (Quercus pubescens), met daartussen de zilveren bladtinten van Siberische edelweis (Anaphalis triplinervis ‘Silver Wave’) en het wintergroene blad van hemelse bamboe (Nandina domestica sp.) Deze laatste tooit zich met warmrode tinten in de herfst- en winterperiode. Ook de zachte grijstinten van de bodembedekker stekelnootje (Acaena microphylla ‘Dichte Matte’), wolfsmelk (Euphorbia characias ‘Black Pearl’) en kruipende rozemarijn (Rosmarinus officinalis ‘Prostratus’) sluiten mooi aan op de vergrijzing van de plantbakbekleding. Als secundaire kleur kozen Mathieu en Annabelle voor zwart, een kleur die terug te vinden is in de donkere randen van de plantbakken en de lichtarmaturen.

Op maat van passies

Ook in de hoogte is de liefde voor groen prominent aanwezig met crèmekleurige klimrozen (Rosa ‘Golden Celebration’) en een compact bloeiende blauweregen (Wisteria floribunda ‘Amethyst Falls’). De plantbakken zijn voorzien van een automatisch bewateringssysteem zodat het koppel zonder zorgen enkele weken op reis kan. Omdat de vrouw des huizes graag kookt, plaatsten ze in de buurt van de keuken ook een plantbak met een variatie aan kruiden. Aan de muzikale wensen is tegemoetgekomen met enkele subtiel in de beplanting weggewerkte geluidsboxen. Twee pergola-elementen geven de tuin hoogte en extra cachet. In de toekomst kunnen ze eventueel bekleed worden met schaduwdoeken. Bij valavond, wanneer de zon haar laatste warmte verliest, neemt een warmtestraler tegen de zijgevel haar functie over. Deze daktuin is werkelijk in alles voorzien om volledig tot rust te komen.

 

 

 

De warme smaak van het zuiden
De warme smaak van het zuiden
De warme smaak van het zuiden