Overslaan en naar de inhoud gaan

Groen moet

Enkele weken voor de opening van een vijfsterrenvakantiehuis in Watou kreeg tuinaannemer Stijn Ameloot de vraag om de volledige binnenkoer te verharden met als bedoeling dat er zo veel mogelijk wagens aan de woning konden parkeren. Stijn aanvaardde de opdracht, maar kon de klant toch overtuigen van de meerwaarde van groen.

Groenaccenten zijn noodzakelijk

Achter de stijlvolle hardhouten toegangspoort heerst een drukte van jewelste, wanneer Stijn er met zijn team aankomt. Binnen de drie weken wensen de eigenaars de woning open te stellen voor vakantiegangers en alles moet tegen dan klaar zijn. Hoewel zij totaal niet geneigd zijn om enige groenaccenten aan de binnenkoer te geven, laat Stijn de kans niet onbenut om hen te duiden op het belang ervan. Hij slaagt erin om de in vossenkopkasseien en sierdolomiet aangelegde binnenkoer enkele groentoetsen te geven. 

Aperitieven zoals het moet

Zo kreeg de ‘place de l’apero’ een grote meerstammige acacia en richten twee krentenbomen zich op uit de verharding. Stijn gaf hen ruim de plaats om te wortelen in de opgehoogde ondergrond. Twee haagbeuken flankeren de toegangsdeur van de woning en krijgen in hun schaduw het gezelschap van lage borders met siergrassen en bloeiende vaste planten. In de lente tonen ze een zee van voorjaarsbloeiers, een waar genot voor de aanwezige vakantiegangers. Ook een jonge vijgenboom zal op termijn het vakantiegevoel nog versterken. Langszij koos Stijn voor kleine wintergroene massieven om de overgang tussen woning en binnenkoer te verzachten.

Achterin werkte hij de grenzen van het perceel af met oude eikenhouten planken die door hun verschillende breedtes een speelse uitstraling krijgen. Ook hier wist hij de eigenaars te overtuigen om enkele karaktervolle solitaire leifruitbomen tegen de afscheiding een plaats te gunnen. Ondanks de tijdsdruk en de aanwezigheid van tal van werklieden en nutsleidingen in en om de woning, slaagde Stijn er in om een mooi resultaat neer te zetten, met oog voor detail en ruimte voor groen.

Deze tuin won brons in de categorie 'middelgroot' in de wedstrijd van de 'Vlaamse tuinaannemer 2019-2020'.

Vind een tuinaannemer in je buurt.