Overslaan en naar de inhoud gaan

In bont gezelschap

Slechts acht meter breed meet de achtertuin van deze halfopen bebouwing in Paal. Toch willigt hij alle wensen in van de bewoners. Zo telt hij meerdere terrassen, een lang grasperk, een kippenren en fraaie bloemenborders. Bij de aanleg hield tuinaannemer Geoffrey Lemmens vooral rekening met twee dingen: zijn liefde voor planten en hun warme hart voor exotische vogels.

Vanaf de straatkant loopt een brede oprit in kasseien en grind tot langs de woning. Een massieve houten poort verhult alle blikken naar de achtertuin. Geoffrey schonk de bewoners twee terrassen naast en achter de woning. Beide zijn opgesmukt met tal van kunstig gesnoeide buxusbollen. Een derde, tijdelijk overdekt terras biedt een mooi zicht op de groene achtertuin. Om de privacy te garanderen en plaats te besparen koos Geoffrey als tuinafscheiding voor snelgroeiende klimop die hij combineerde met hoge leibomen. Onderaan plantte hij een bonte verzameling zomerbloeiers.

Een plek voor de bewoners en hun vogels

Het hoogteverschil in het midden van de tuin ving Geoffrey op twee manieren op; met een oplopend graspad dat de tuin optisch verdiept, en een brede trap in gerecupereerde blauwe hardsteen en kasseien. Bovenaan eindigt deze op een uit steigerhout vervaardigd schaduwterras met prieel. Een druif en blauwe regen vinden er alle houvast om hun windende ranken te spreiden. De volières met tropische vogels zijn haast onopvallend aanwezig en keurig met groen bekleed. Vooral niet-giftige planten zoals bamboe, Oost-Indische kers en framboos kregen hierbij de voorkeur. Ook een met steigerhout omrande waterpartij mocht achterin de tuin niet ontbreken. Aan de kippenren tegen de achtergrens van de tuin plantte Geoffrey verschillende soorten vlinderstruik als natuurlijke geluidsbarrière tegen de achterliggende snelweg. Door de grote variatie aan bloeiende planten, in combinatie met tal van insectenhotels en voederplaatsen gonst de tuin jaarrond van het leven. Zowel de bewoners als de exotische vogels vinden in Geoffreys ontwerp alles wat hun hart verlangt.

Met liefde voor groen

Het is lovenswaardig dat deze jonge tuinaannemer zijn tuin als oefenterrein ziet voor tal van nieuwe variëteiten of minder gekende planten. Zo leer je het best welke soorten goed gedijen, welke eerder woekeraars zijn of hoe ze zich gedragen in combinatie met andere planten. Door al die ervaringen bouw je aan je kennis en geloofwaardigheid. En dat vraagt tijd en de moed om ook fouten te willen maken.

In zijn tuin koos Geoffrey voor o.a. Agastache foeniculum ‘Blue Fortune’. Deze plant stamt uit het verre Oosten. Hij verkiest vruchtbare, niet te natte grond en liefst een plekje in volle zon. De kleine, buisvormige bloempjes die zich vroeg in de zomer vormen, geuren naar munt en anijs. Vandaar komt ook zijn Nederlandstalige naam: dropplant of anijsplant. Met zijn stevige stengels en een hoogte die reikt tot een meter biedt hij andere, zwakkere planten in de border een steuntje in de rug. Ook voor bijen en vlinders is het een ware magneet. Zowel blad als bloem kan je gebruiken voor een weldoende kruidenthee.

Phlox paniculata ‘Blue Paradise’ is een nieuweling bij de Phloxen (Nederlandse naam: vlambloem). Deze variëteit wordt tot 90 cm hoog en tooit zich in juli en augustus met prachtige, haast fluorescerend blauwe bloemen. Terwijl we dit schrijven is deze vlambloem wellicht de meest blauwe Phlox die er te vinden is. Vooral bij valavond is hij prachtig van kleur. Normaal gezien staan Phloxen graag in de zon, maar deze verkiest eerder halfschaduw. Hoewel je zou denken dat hij goed staat in een boeket, verwelkt deze Phlox al na enkele dagen.

Hemelse bamboe is de Nederlandstalige naam waarnaar Nandina domestica luistert. Misleidend, want de plant heeft buiten zijn oorsprongsgebied – Zuid-Oost-Azië, Japan en Himalayaregio - weinig tot niets gemeen met bamboe. Nandina is een groenblijvende heester uit de Berberisfamilie die 150 tot 180 cm hoog wordt. In tuinen met een oosterse sfeer mag hij door zijn opvallende, samengestelde bladeren zeker niet ontbreken. In de vroege zomer draagt de plant sierlijk witte pluimen die na de bloei veranderen in helderrode bessen. In het najaar komt naar nog een prachtige herfstverkleuring bij. Enkele mooie variëteiten zijn Nandina domestica ‘Firepower’ met rood-paarse herfsttinten en N. d. ‘Obsession’ met warmrode lenteloten en een purperen herfstkleed.

In deze tuin viel ons oog ook op Echinacea purpurea ‘Green Jewel’. Je zult wellicht denken en het is ook zo: de zoveelste zonnehoed op rij. Maar zelf werk ik al een zestal jaar met deze absolute schoonheid en de eerlijkheid gebiedt me te vertellen dat ik haar niet meer kan missen in de tuin. Door zijn groene bloem kan hij in zowat elke border terecht. Plant hem nu ook niet te diep, want hij wordt slechts 60 cm hoog. Maar hij is beeldschoon en verrast met een lange bloeitijd (van juni tot september).

De jongste jaren veroveren meer en meer exoten onze tuinen. Ook Albizia julibrissin of de Perzische slaapboom (familie: Mimosaceae) komt oorspronkelijk uit het warme Azië, maar treffen we steeds vaker aan in mediterraan gebied. Winterhard zouden we hem zeker niet noemen, al wordt daaraan gewerkt. En wanneer we terugkijken op deze zomer, dan zijn die exoten meer dan welkom. Albizia is familie van het kruidje-roer-me-niet. In tegenstelling tot dit opvallende plantje dat zijn bladeren toevouwt bij de minste aanraking, kan Albizia tot tien meter hoog worden. De bloem is gelijkaardig, met grote ronde bundels van lange witroze meeldraden. Het lijken haast lange roze pluisjes waarmee de boom zich tijdens de zomer uitbundig tooit. Toch nog even dit over de winterhardheid: de toppen kunnen bevriezen, maar niet getreurd, de plant groeit vlot door in de lente. Er bestaat ook een variëteit met wijnkleurig blad: Albizia julibrissin ‘Summer Chocolate’.

 

HIGHLIGHT
"Mijn tuin bewijst dat je niet hoeft te kiezen tussen je passies. Groen is de perfecte matchmaker."

 

 

Vind een tuinaannemer in je buurt.

In bont gezelschap
In bont gezelschap
In bont gezelschap
In bont gezelschap
In bont gezelschap
In bont gezelschap
In bont gezelschap
In bont gezelschap
In bont gezelschap
In bont gezelschap
In bont gezelschap
In bont gezelschap
In bont gezelschap
In bont gezelschap