Overslaan en naar de inhoud gaan

Japanse tuinen

Alles in een Japanse tuin is er op er op gericht je alle drukte en stress te laten vergeten. Toverwoorden zijn minimalisme, rotsen, planten en water, droog of nat!

Een Japanse tuin maak je niet met alleen maar bonsai. Hij hoort er bij, maar waar het echt op aankomt is harmonie en perfect samengaan van alle tuindelen.

Nat of droog water

Sterkmaker in deze bijzondere tuinstijl is water. Het kan heus water zijn of fake water. Jouw tuinaannemer verstaat de kunst ze beiden het beste van zichzelf te laten geven. Bepaal dus je voorkeur. Met echt water creëert hij zowel een wilde waterval, een traag kabbelend beekje als een spiegelend watervlak waarin koi’s sierlijke baantjes trekken. Bewegend water is niet alleen mooi, het gaat ook voor een puur natuurlijk klankspel! Ondanks dat toch liever geen water in jouw Japanse tuin? De tuinaannemer gaat voor een stroom of zee aan keitjes. In Japan gebeurt het veel. Al eeuwen! Je vindt ze vooral in zenkloosters en -gemeenschappen. Het in patronen harken is een les in loslaten van gedachten en dus zen tot en met! 

Rotsen, maar geen rotstuin

Rond het al dan niet virtuele water, schikt je tuinaannemer rotsen. Toch is een Japanse tuin geen rotstuin. De stenen zijn daarvoor niet in voldoende aantal. Ze wekken net de illusie op van een berglandschap, sturen het zicht en hebben meer dan eens een symbolische betekenis. Je tuinaannemer vertelt er je meer over. Zelfs steen per steen.

Rotsen in een Japanse tuin

Rotsen in een Japanse tuin

Planten in kleuren en vormen

Planten werken het geheel af. Vaste waarden in een Japanse tuin zijn vooral de in de lente bloeiende sakura’s of Japanse kerselaars (Prunus sp. div.), de zachtblauw of wit bloeiende wateririssen (Iris laevigata), azalea’s en hortensia’s. Het meest uitbundige seizoen is echter de herfst. De Japanse esdoorns zetten zich dan in vuur en vlam. Zelfs de kerselaars en magnolia’s doen mee en laten hun bladeren rood, geel en goud kleuren. De enige groenblijvende planten voor in een Japanse tuin zijn zijn bamboe en de mooi vormgegeven pijnbomen en dwergconiferen. 

Plantenweelde in een Japanse tuin

Plantenweelde in een Japanse tuin

Mos

Uit op nog meer Japanse sfeer, laat je tuinaannemer dan stapstenen leggen die je door de tuin laten flaneren. Werk af met een steenlantaarn of tsukubai -een mooi in steen uitgehouwen handenwaskom en laat met mos in de schaduwhoeken groeien. Het geeft je tuin vanaf het eerste moment een oud verweerd karakter en versterkt het rustgevend karakter van je Japanse tuin.

1 Projecten