Overslaan en naar de inhoud gaan

Ommuurd stadstuintje

In een stadstuin profiteren planten van een microklimaat dat enkele graden warmer is dan op het platteland. Ze pakken daardoor uit met meer bloemen en een sterkere geur. Sprokkel bijzondere planten, zelfs exoten. Niet dat in de stad zoveel warmer is dan op de buiten, maar enkele graden maken vaak al verschil, terwijl de tuinmuren beschermen tegen koude en droge -en net daardoor dodelijke- ooster- en noorderwind. In een stadstuin hoef je bovendien geen rekening te houden met integratie in het landschap. Geef kleur en vorm alle vrijheid. Geniet van het 68 adagio: ‘Verbeelding aan de macht’ en laat het groen zelfs tegen de muren opklimmen.

Japanse vingerplant (Fatsia japonica)

Jungle-effect

Met een fikse bladplant als Fatsia japonica creëer je een jungle-effect in je stadstuin. De bladeren zijn donkergroen en leerachtig en kunnen een doormeter hebben van zelfs 50 cm. De plant wordt 3 tot 4 meter hoog, maar houdt het meestal toch eerder op twee meter. Toch is een steun welkom!

Bloemen en bessen

Eens zomer, gaat fatsia voor trossen witgele bloemen. In de winter volgen zwarte bessen die tot het voorjaar aanblijven, tenzij vogels ze hebben ontdekt!

Knippen en nevelen

Snoeien hoeft niet. Knip wel lelijke of beschadigde bladeren weg en stimuleer zo vervanging. Sproei of nevel bij langere droogteperiodes best af en toe water over de grote bladeren. 

Japans berggras (Hakonechloa macra)

Beweeglijk tot en met

Japans berggras brengt pure natuurlijkheid in de tuin, want evolueert mee met de seizoenen en beweegt bij elk minste zuchtje wind.

Vanaf maart loopt het gras frisgroen uit en groeit het tot ongeveer 40 cm hoogte. In de zomer completeert het zijn groei met subtiele en even beweeglijke bloemaren. In het najaar blijft het fier rechtop staan en kleurt het roodbruin. Ook in de winter blijft het de border op prettige wijze vullen.

In groep, maar ook in pot

Hakonechloa is geen woekeraar. Het gras sluit zich wel erg dicht op elkaar aan zodat onkruid geen kans heeft er zich tussen in te nestelen. Het siergras oogt het mooist in groep. Plant het zeker ook in pot of bak.

Rats af

Kort Japans berggras elk voorjaar in tot zo goed als tegen de grond. Een oudere plant splits je gemakkelijk in meerdere delen splitsen om verder doorheen je tuin te verspreiden.

Japans berggras (Hakonechloa macra) in een landelijke tuin

Japans berggras (Hakonechloa macra) in een landelijke tuin

Callicarpa bodinieri var Giralidii

Bessen voor grote sier

Geen andere plant die het de Callicarpa nadoet: van september tot december en vaak zelfs langer, uitpakken met een paarse besjes die in compacte trosjes gaan voor sterk kleureffect. Hoe later op het seizoen hoe mooier, want dan te zien op kale takken. Bloempjes zijn er natuurlijk ook, maar eerder verwaarloosbaar.

Meer voor meer bessen

Callicarpa wordt ongeveer 2,5 meter hoog. Plant liefst enkele exemplaren aan. Er is namelijk bestuiving nodig om veel bessen te hebben.

Snoeihout in een vaas

Snoeien hoeft niet. Bijknippen om wat meer te modeleren mag. Combineer het ineens met afsnijden van takken die je in een vaas schikt.

Etagekornoelje (Cornus controversa 'Variegata')

Doorkijkplant

Cornus controversa heet eigenlijk reuzenkornoelje, maar een reus is het niet. Zelden dat hij in een normaal tuinleven meer dan zes meter hoog wordt. Het is een relatief trage groeier, met als bijzonderheid het mooi etagegewijs groeien van zijtakken. De plant vormt daardoor geen massief, maar is transparant!

Licht in de tuin

‘Variegata’ gaat voor opvallend veel wit in de groene bladeren en maakt zo je stadstuin licht en levendig. Toemaatje zijn de bloemschermen in juni, gevolgd door blauwzwarte bessen.

Liefst de eigen vorm

Snoei zo weinig mogelijk! Laat de plant zoveel als mogelijk haar eigen vorm bepalen. Geef haar de ruimte. Hou andere planten op afstand. 

Etagekornoelje (Cornus controversa)

Etagekornoelje (Cornus controversa)

Valse klimhortensia (Schizophragma hydrangeoides)

Eleganter dan klimhortensia

Schizophragma is een lookalike van de pluimhortensia en gaat deels voor dezelfde eigenschappen: zichzelf aan een muur hechten, goed groeien tegen zelfs een noordermuur, bloeien in juni – juli met grote witte bloemschermen, … Het verschil zit hem in de bladeren - ‘hartjes’ die als dakpannen over elkaar liggen- en bloemschermen - de randbloemen lijken niet vast te zitten maar als  kleine vlindertjes rond het scherm te fladderen.

Trage start

De valse klimhortensia kan 10 meter hoog worden. De eerste jaren mist hij wel een groeikracht; de plant heeft tijd nodig om zich aan te passen.

Diervriendelijk

Schizophragma is absoluut diervriendelijk, want verwent bijen en vlinders met nectar en creëert met zijn takken veel nestgelegenheid voor tuinvogels. 

Vind een tuinaannemer in je buurt.