Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontdek de beste fruitbomen voor jouw tuin

Fruit oogsten uit eigen tuin is fantastisch en lekker. Vooral ‘grootfruit’ geven heerlijke en overvloedige opbrengst die u vers kunt eten of verwerken. Verser, duurzamer en lekkerder fruit is er niet. Niet veel ruimte? Tegenwoordig worden veel fruitboomsoorten en -rassen ook op onderstammen gekweekt, die de bomen klein houden. Ze groeien overal waar wat zon is, in gewone, goed gedraineerde tuingrond. Nog even en veel soorten bloeien weer uitbundig, meestal met roze of witte bloemen. Om geweldig van te genieten!

Kies wat u wil: (kwee)peren en appels

Er is handfruit dat u direct van de boom kunt eten, bewaarfruit en vruchten die verwerkt willen worden. De prachtige kweeperen (Cydonia oblonga):

  • Ze zijn zo van de boom keihard, maar ze hebben een unieke smaak en geur.
  • Beroemd in tal van delicatessen uit het Middellandse-Zeegebied als jam en compote, in appelmoes en gebak.
  • Kweepeer behoort tot de rozenfamilie (Rosaceae).
  • Er zijn kweepeerrassen met een grote appel- of peervorm.

Bij appels (Malus domestica):

  • Er zijn honderden soorten handappels voor verse consumptie, bewaarappels die u lang kunt bewaren en moesappels.
  • Er zijn ook zoete appels, met een hoog natuurlijk suikergehalte. Die laten zich heel goed drogen (voor tutti-frutti).
  • Vooral oude rassen hebben vaak een unieke smaak.

Voor peren (Pyrus communis):

  • Daarvan bestaan hand- en stoofpeerrassen.
  • Heel bijzonder, ook qua smaak en vanwege het wat ‘korrelige’ vruchtvlees, is de Nashi-peer van Japanse origine.
  • Vroeg geplukt zijn de meeste perensoorten goed bewaarbaar. Dit zijn allemaal pitvruchten.

Steenvruchten

Bij steenvruchten is de ‘steen’ de harde kern in de vrucht. Voorbeelden zijn: 

  • kersen (Prunus avium)
  • zure kersen of morellen (P. cerasus)
  • pruimen en kwetsen (P. domestica)
  • perziken (P. persica)
  • nectarines (P. persica var. nucipersica)
  • abrikozen (P. armeniaca).
  • Kersen- en pruimenbomen zijn bij ons volkomen winterhard.
  • Perziken, nectarines en abrikozen staan liever wat meer beschut in de zon. Die zijn iets gevoeliger. Door de verandering van het klimaat de laatste jaren doen ze het hier echter steeds beter en zijn ze zeer de moeite waard.

Moerbei

Moerbeien:

  • Ze bloeien in mei en rijpen in juli.
  • Heel geliefd zijn de in platte ‘dakvorm’ gesnoeide moerbeien
  • Er bestaan twee hoofdsoorten:
    • de witte moerbei (Morus alba) geeft wittig-roze vruchten (dit is de soort waar de zijderups op wordt gekweekt)
    • de zwarte moerbei (M. nigra), die geeft donkerpaarsrode vruchten.
  • Moerbeivruchten smaken heerlijk friszoetig. Ze hebben een soort langgerekte braamvorm.
  • Bron afbeeldingen: mooiwatplantendoen.nl

Morus of Moerbei

Morus of Moerbei

Notenbomen

Hazelaars (Corylus avellana), de lage meerstammige bomen of hoge struiken met de bekende in september oogstbare nootjes en de gele katjes in januari (ze zijn zelfsteriel, dus plant enkele rassen). Er zijn ook hazelaars met mooi roodbruin blad en rassen met korte, brede of grotere, langwerpige vruchten.

De tamme kastanje (Castenea sativa) wordt een grote hoge boom. Een goed alternatief voor tuinen is de veel lager blijvende Chinese tamme kastanje (C. molissima) die ook een goede opbrengt geeft.

De walnoot (Juglans regia) wordt in veel gevallen ook een grote boom, maar er zijn zelfs ook struikvormen. Veel rassen hebben geen naam, maar een nummer.

Alle in kuip of container gekweekte bomen zijn het hele jaar door plantbaar.

Vind een tuinaannemer in je buurt.