Overslaan en naar de inhoud gaan

Winterbloemen: geef de koude kleur

In de winter zijn veel planten in rust, maar er zijn enkele uitzonderingen die ook 's winters de show stelen. Denk maar aan de winterbloeiende vaste planten zoals kerstrozen, viooltjes en winterakonieten. Maar er zijn er ook anderen. Heesters die zich niets aantrekken van de kou en uitbundig hun bloemen openen.

Een paar kleurrijke suggesties

  • Hazelaars (Corylus) zijn bomen of hoge struiken. Ze bloeien met gele katjes die als kattenstaartjes bengelen in de wind en wolken stuifmeel afgeven. Voor normale, iets vochtige tuingrond. Ook de knappe kronkelhazelaar hoort erbij.
  • Winterheide (Erica) is er in tientallen cultivars met rode, roze, witte, paarse en lila bloemkleuren. Bovendien zijn ze wintergroen. Zelfs geelblijvend loof komt voor.
  • De Fuji-kers (Prunus incisa ‘Februari Pink’) bloeit vroeg met grote, roze bloemen en het blad loopt uit in een lichtoranje tint.
  • Een Japanse kers die Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ heet, pronkt de hele winter met halfgevulde, roze naar wit verblekende bloempjes.

Vind een tuinaannemer in je buurt.

Geurige toppers

  • Sneeuwballen (Viburnum) zijn er ook winterbloeiend. V. × bodnantense ‘Dawn’ bloeit met geurende, roze bloemen aan kale takken. V. tinus (bijv. de mooie ‘Eve Price’) bloeit met schermen witte bloempjes tussen het blijvende, glanzende, groene blad.
  • Toverhazelaars (Hamamelis) bloeien aan de kale takken. Hun spinachtige bloemen kunnen allerlei gele tinten hebben, maar ook bruin, oranje, rood bloeien. En ze geuren verrukkelijk. Voor wat zure grond. De struiken worden tot 4 m hoog.
  • Dé winterbloeier is Chimonanthus praecox (ook wel meloenboompje genoemd). Een tot 2,5 m hoge struik die aan z’n kale takken zoet geurende, gele bloempjes met een paars hart laat uitlopen. Een juweel! Voor voedzame tuingrond.
  • Geurende struikkamperfoelie (Lonicera fragrantissima) bloeit met kruidig geurende witte tot lichtgele bloempjes. Voor voedzame, iets vochtig blijvende tuingrond.
  • Peperboompje (Daphne mezereum ‘Rubra’) heeft een rijke, zeer sterk geurende, roze bloei.

En er is nog veel meer moois: kijk ook bij Sarcococca, heel vroeg bloeiende Rhododendron (incl.azalea’s; R. dauricum ‘Midwinter’ zegt genoeg), GarryaMahoniaSycopsis...

Zo doen ze het

Veel winterbloeiers trekken het vocht uit hun bloemen zodra het gaat vriezen. Dan stopt de bloei even. Zodra de temperatuur weer hoger wordt, gaat dat vocht retour en bloeien ze vrolijk verder. Plant winterbloeiers op plekken waar je ze goed kunt zien én kunt ruiken.